Ruw en charmant: de industriële interieur

Algemeen 15-02
Ruw en charmant: de industriële interieur

Stoer, robuust en praktisch: dat is de industriële woonstijl. In de meeste nieuwbouwwoningen in Nederland wordt ervoor gekozen om deze stijl (deels) toe te passen en dat is niet eens heel gek. Een tijdloze bouwstijl zoals een industrieel interieur is ook makkelijk toe te passen in verschillende ruimtes in je woning. In dit blog vertellen we je meer over dit interieur en hoe je deze zelf kunt toepassen in je woonkamer, keuken of andere ruimte in je huis.

Ruw en charmant: de industriële interieur

Hoe is de industriële woonstijl ontstaan?

De industriële woonstijl is ontstaan in Amerika en haalde haar inspiratie uit fabrieksgebouwen en interieurs in de negentiende en twintigste eeuw. Gedurende deze tijd (de industriële revolutie) was er namelijk een gebrek aan woningen, dus veel leegstaande fabrieksgebouwen werden toen omgetoverd tot bewoonbare leefruimtes. Men ging bijvoorbeeld veel ruimtes bewerken, maar lieten de stalen buizen en betonnen muren zichtbaar. Voor deze en andere redenen oogden woningen ook ruw en onafgewerkt, wat later de basis vormde voor de woonstijl. Veel van deze gebouwen waren brede, open ruimtes met hoge plafonds en hoge ramen. Naast de industriële woonstijl, ontstond dus ook het concept van ‘loft’ appartementen die nu nog steeds te vinden zijn in Amerika, maar ook daarbuiten.

De kenmerken van een industrieel interieur

In vergelijking met andere populaire woonstijlen, oogt een industrieel interieur relatief veel rauwer en heeft het meer een stoer randje. Een accessoire zoals een fluffy vloerkleed zou bijvoorbeeld helemaal niet hier passen, maar wel vintage spullen, zoals een oude fabriekslamp. De interieurstijl staat bekend om het gebruik van ruwe materialen (beton, staal en baksteen), zichtbare structuren (buizen en leidingen) en een nadruk op minimalisme, gecombineerd met nostalgische elementen. Een simpel kleurenpalet is ook van belang bij deze woonstijl. Denk bijvoorbeeld aan verschillende tinten wit, grijs, zwart en bruin. Patronen komen zelden voor in deze interieurstijl, behalve de structuur van bepaalde materialen (zoals hout en baksteen). 

Het toepassen van het industrieel interieur in je eigen huis

Aangezien een industrieel interieur vrij simpel is, kun je het gemakkelijk toepassen in alle ruimtes van je woning. Denk bijvoorbeeld aan wandpanelen gemaakt van baksteen, tafels en stoelen gemaakt van staal of een volledig betonnen keuken. Hoewel een industrieel interieur heel minimalistisch is, betekent dat niet dat je geen accessoires kan toevoegen. Veel oude, gerecyclede of tweedehands spullen kun je hiervoor gebruiken, zolang het maar een gevoel van nostalgie geeft. Denk bijvoorbeeld aan een vintage vloerkleed slaapkamer, grote hanglampen met metalen kappen of een opvallende muurschildering voor een toegevoegd effect. Zo houd je het ook nog interessant en speels voor jezelf en gasten.

Lees ook: Deurenserie in natuurlijke kleuren