Slimme Finnjoist I-liggers

Slimme Finnjoist I-liggers | Vaktijdschrift Interieurbouw
Slimme Finnjoist I-liggers | Vaktijdschrift Interieurbouw
Slimme Finnjoist I-liggers | Vaktijdschrift Interieurbouw
Interieurbouwer Roverdi uit Berkel en Rodenrijs kreeg voor de renovatie van een jaren ‘70 kantoorpand, Olympic Plaza Amsterdam, opdracht om een podiumvloer te bouwen midden in het atrium van de ontvangsthal. Voor de ophoging zetten ze houten I-liggers Finnjoist met een hoogte van 200mm in. Deze slimme liggers werden vooral gekozen, omdat ze kaarsrecht zijn, niet krom en allemaal even hoog. Er hoefde dus niets uitgevuld te worden voordat de twee brandvertragende MDF platen als beschot werden aangebracht. Daarnaast was de maximale breedte 14m, wat precies met 1 ligger overbrugt kon worden.

In de uitvoering werken de Finnjoist I-liggers van Metsä Wood prettiger, met name door het geringe gewicht en de rechtheid. Meestal kan de ligger door één persoon worden getild en aangebracht. Daarnaast hoeft er niet nagemeten te worden: maat = maat. Isolatiemateriaal is gemakkelijk aan te brengen door de extra ruimte. Door de vooraf aangebrachte ‘knock-outs’ hoeft er niet geboord te worden en kunnen leidingen eenvoudig en snel worden doorgetrokken. Ook grotere sparingen zijn mogelijk. Door de lange lengten kan er beter geoptimaliseerd worden en blijven er minder reststukken over.

Voordelen Finnjoist
Lengte tot 14m, hoogte tot 400mm; exacte afmetingen en minimale toleranties; grote stijfheid, dus kleinere doorbuiging; sparingen tot 50% van de hoogte; zo’n 30-40% lichter dan traditioneel balkhout; geringe koudebrug door het slanke osb-lijf; standaard balkschoenen verkrijgbaar.

Brandvertragend
De interieurbouw ziet op dit moment ook meer en meer de toegevoegde waarde van de inzet van brandvertragend constructie multiplex. Metsä levert hiervoor de Metsä Spruce FR met een brandklasse B-s1,d0. Voor de (industriële) meubelmaker is de plaat goed te beplakken, bewerken en te schroeven.
Vaak is MDF een voor de hand liggende oplossing. Maar op het vlak van vochtbestendigheid, schroefvastheid en constructieve eigenschappen loop je dan al snel tegen grenzen aan. Met de Spruce FR los je dat in één plaat op, omdat deze plaat de hoogwaardige constructieve eigenschappen van het Finse vuren combineert met een sterke mate van brandvertragendheid.
Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Interieurbouwonline nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen