Samen kom je verder

#interieurbouw 13-12-2016
Samen kom je verder

Samen kom je verder

Donderdag 8 december werden vele leden en relaties van CBM ontvangen in het prachtige gebouw van Radio Kootwijk voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering. De leden werden tijdens het officiële deel van de dag in vlot tempo door de agenda geleid door voorzitter Marcel Horjus. Hieronder een samenvatting van zijn lezing. Workshops, lezingen, entertainment én een rondleiding gaven de aanwezigen de nodige stof tot nadenken. Eerst, voorafgegaan door een lunch, werden de aanwezigen door middel van workshops bijgepraat over mogelijkheden op het gebied van ketenoptimalisatie, beperking van grondstoffengebruik en persoonlijke benadering van de klant.


“Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn Nederlandse mkb-ondernemers over het algemeen positief over het nieuwe jaar. Zij verwachten dat omzetten stijgen, investeringen aantrekken en bedrijven meer werknemers in dienst gaan nemen. Ook de huizenmarkt is in beweging. Hoe meer huizen er verkocht worden, hoe meer meubels en interieurs wij kunnen leveren. Ook het aantal bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen groeide fors. In het derde kwartaal van 2016 gaf het rijk toestemming om 14.000 nieuwe woningen te bouwen. Dat is 31 procent meer dan het derde kwartaal van 2015.”

“CBM-leden hebben dit jaar twee keer een conjunctuurenquête ingevuld. Uit de resultaten, die zijn vervat in een rapport, blijkt dat de omzetten zijn gestegen, dat er meer werk was, dat de investeringen licht aantrokken en dat de werkloosheid daalde. De keerzijde van deze medaille is, dat de marges in 2016 nog steeds flink onder druk staan. Daarnaast neemt de krapte op de arbeidsmarkt al weer snel toe. Ik hoor veel ondernemers verzuchten: ‘Vind in deze tijd maar eens een goeie werkvoorbereider!’ Moderne en up-to-date vakopleidingen zijn cruciaal voor onze branche. Daarom is CBM een project gestart om vernieuwingen sneller te vertalen naar het mbo vakonderwijs. De ‘War on Talent’ is begonnen.”

“Ondernemers klagen over het mkb-onvriendelijke aanbestedingsbeleid in Nederland. Wie niet bereid is de volledige aanbestedingssom vóór te financieren, loopt de opdracht al snel mis. En omdat banken nauwelijks kredieten verstrekken, staan onze mkb-ondernemers buiten spel. Zelfs bij de aanbesteding van overheidsgebouwen. CBM heeft dit klachtenlijstje bij de politieke partijen neergelegd en wil dat een nieuwe regering beter rekening gaat houden met ondernemers in het mkb.”

“2016 geeft een wisselend beeld in onze branche. Aan de ene kant groeit het werk en stijgen de omzetten. Aan de andere kant wordt er al jarenlang te weinig verdiend. Bij veel ondernemers is de liquiditeit behoorlijk opgedroogd. Daardoor kunnen zij niet investeren in noodzakelijke vernieuwingen. Straks keert de wal het schip, want wie niet innoveert, raakt al snel achterop; zeker in een samenleving die zelf ook in hoog tempo verandert.”

“Gelukkig zijn er ook positieve signalen te melden. Zo wordt het economische herstel in Nederland inmiddels breed gedragen door alle bedrijfstakken. De Bouw trekt daarbij het hardst aan. Als de Bouw piekt, dan geeft dat – zij het vertraagd - ook een impuls aan onze bedrijfstak.
Ook het consumentenvertrouwen zit in de lift. Mensen durven weer geld uit te geven, huizen te kopen en nieuwe meubelen aan te schaffen. Volgens de Woonwinkelmonitor laten retailers inmiddels ook weer mooie resultaten zien. Zo verwachten de woonwinkels dat zij begin december al kunnen terugkijken op een geslaagd jaar. Verder denken zij over heel 2016 een plus te scoren van 7,5 procent. Dat is een hoopgevend signaal, en met dat positieve geluid wil ik ook graag afsluiten.”

“Er liggen veel uitdagingen op ons pad, maar er zijn evenveel nieuwe kansen. Die moeten we wel durven pakken. Onze branche is van nature traditioneel en behoudend. Samenwerking is niet vanzelfsprekend en innoveren doen we het liefst ieder voor zich. Toch geldt ook voor onze branche: ‘Alleen ben je sneller, maar samen kom je verder.’”
foto's: Bram Petraeus
www.cbm.nl

Samen kom je verder
Samen kom je verder
Samen kom je verder