MaterialDistrict weer groot succes

MaterialDistrict Rotterdam 2019 was, in combinatie met het inhoudelijk programma bestaande uit 50 lezingen van materiaalexperts, 140 exposanten, 100+ grote tentoonstellingsstukken en 200 innovatieve materialen, weer een groot succes voor organisator MaterialDistrict (voorheen Materia).
MaterialDistrict weer groot succes | Vaktijdschrift Interieurbouw
MaterialDistrict weer groot succes | Vaktijdschrift Interieurbouw
MaterialDistrict weer groot succes | Vaktijdschrift Interieurbouw
MaterialDistrict weer groot succes | Vaktijdschrift Interieurbouw
MaterialDistrict weer groot succes | Vaktijdschrift Interieurbouw
MaterialDistrict weer groot succes | Vaktijdschrift Interieurbouw
MaterialDistrict weer groot succes | Vaktijdschrift Interieurbouw
MaterialDistrict weer groot succes | Vaktijdschrift Interieurbouw
Meer dan 7.500 R&D- en designprofessionals konden hun hart ophalen aan alles wat nieuw is in hun sector.
In haar eigen tentoonstelling van materialen die in het afgelopen jaar gescout zijn, presenteerde MaterialDistrict de belangrijkste huidige trends op materiaalgebied: circulariteit en duurzaamheid. De tentoonstelling was opgedeeld in drie categorieën, namelijk biocycle (materialen gemaakt van hernieuwbare, natuurlijke bronnen), technocycle (materialen gemaakt van gerecyclede, niet-hernieuwbare materialen, zoals beton, plastic en glas), en ‘performative’ materialen, waaronder materialen vallen die slimmer, duurzamer en/of anderszins beter zijn.
In het verlengde van het thema duurzaamheid, presenteerde MaterialDistrict in samenwerking met Yksi Expo ook de tentoonstelling ‘Like Leather’, waarin projecten werden gepresenteerd die leer(achtig) materiaal maken van onverwachte bronnen, zoals leer van koeienmagen, afgeschoten zwijnen, vis, en leerresten, maar ook uit plantaardige bronnen, zoals bananenvezels, koffiedik en boombast.

Sectorambassadeurs
Gedurende het evenement werden zes sectoren vertegenwoordigd door zogenaamde ‘sectorambassadeurs’ die als experts voor hun sector optraden.
Binnen de sector Products koos ambassadeur Anouk Groen voor de thema’s ‘Eat me’, ‘Fold me’, ‘Love me’, en ‘Reuse me’, naar aanleiding van trends die in deze sector kunnen worden gespot. Lezingen gegeven door, onder meer Groen en Satyendra Pakhalé (Satyendra Pakhalé Associates). Bezoekers konden genieten van een koffietafel gemaakt van snoep, lampen van oude Cd’s, een robot die karate kan en nog veel meer.

Print & Sign
Trends uit de wereld van Print & Sign zijn volgens ambassadeur Annemarie Kleve ‘Digital’ en ‘Effects’. Het lezingenprogramma werd gerepresenteerd door experts Jutta Birkenhauer van papierbedrijf GF Smith, Ariane van Mancius van New Now Next en anderen. De tentoonstelling bestond uit verschillende types papier en een printer die afbeeldingen rechtstreeks op de muur print.

Architecture
De belangrijkste trends die ambassadeurs Ben van Berkel en Filippo Lodi van het wereldberoemde architectenbureau UNStudio en UNSense signaleren binnen de sector Architecture zijn ‘Technology’, ‘Health’, ‘Social Impact’ en ‘Media’.
Lezingen werden gegeven door onder anderen Lodi, Maurizio Montalti van myceliumbedrijf Mogu, en diverse andere experts. MVRDV leverde een mock-up van hun Bulgarigevel in Kuala Lumpur voor de tentoonstelling. Andere highlights waren onder meer een houtalternatief van kokosnoot en een mock-up van een aerogel gevel.

Urban & Landscapes
Ambassadeur Cees Donkers ziet als belangrijkste ontwikkelingen binnen deze sector de thema’s ‘Urban Lab’, ‘Water’, ‘Green’ en ‘Social Design’. Het lezingenprogramma van de sector Urban & Landscapes werd gepresenteerd door Donkers, Anouk van der Poll (vanderPolloffice) en Eduard Böhtlingk van Böhtlingk architecture. De tentoonstelling omvatte onder andere stoeptegels die wildgroei stimuleren en tegels die helpen regenwater op te slaan en af te voeren, als ook een verkeersbord van bamboe.

Interiors
Ambassadeurs Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe stelden het thema ‘Dialogue’ centraal. Tijdens het lezingenprogramma van Interiors gaven Van der Lubbe, Lex Pott, Arne Lijbers van Mecanoo architecten en Jos Stuyfzand van Philips interessante lezingen over de laatste trends en ontwikkelingen binnen deze sector. De expositie omvatte, onder andere, tapijt van palmleer, tegels van algen en een stoel gemaakt van zeewier.

Textiles & Fabrics
In de sector Textiles & Fabrics zien ambassadeurs Anne Marie Commandeur en Liesbeth in ’t Hout de thema’s ‘Digital’, ‘Crafts’ en ‘Recycling’ als de belangrijkste huidige trends. In het lezingenprogramma spraken onder meer Commandeur en Niek Pulles (Nike), en de tentoonstelling liet een scala aan interessante modeobjecten zien, waaronder schoenen met zolen van oude kauwgom en een jurk gemaakt van graswortels.