Je werknemers ook in de late uurtjes door laten werken? Geef ze wat licht, wel zo handig

In Nederland werken ongeveer 1,3 miljoen werknemers incidenteel of regelmatig in de nachtdienst. Terwijl de rest van Nederland zich nog een keer omdraait om een lekkere nachtrust te maken, ploeteren de nachtwerkers door in het zweet huns aanschijns. Heb jij een bedrijf waar er met nachtploegen gewerkt wordt? Dan is het belangrijk om te zorgen dat jouw werknemers goede nachtdiensten kunnen draaien. Als werknemer kun je verschillende aanpassingen doen in jouw fabriek of bedrijf om dit te bereiken. Want goed zorgen voor jouw personeel is tegelijk goed voor jezelf en de zaak zorgen. Wanneer jouw medewerkers gemotiveerd blijven en 's nachts prettig kunnen werken, voelen ze zich gezonder, blijer en melden ze zich minder vaak ziek. Maar hoe kun je jouw personeel met een paar simpele ingrepen helpen om goed de nachtdiensten door te komen?  
Je werknemers ook in de late uurtjes door laten werken? Geef ze wat licht, wel zo handig | Vaktijdschrift Interieurbouw
Goede én energiezuinige verlichting is de basis
Een cruciaal aandachtspunt is de verlichting in fabrieken en loodsen waar in de avond en nacht gewerkt wordt. Deze dienen optimaal verlicht te zijn, wat kan met hoogwaardige en krachtige industriële verlichting als led highbay. Led highbay heeft een groot vermogen en voorkomt ongelukken in de nachturen. Led highbay kan op grote hoogte worden gehangen in hoge hallen en zorgt over die afstand voor voldoende licht op de vloer. Verder is dit type verlichting zeer energiezuinig: je bespaart tot wel 50 procent op de energiekosten. Een prima investering dus!

Voldoende drinkgelegenheden en toiletten
Verwen jouw personeel tijdens het nachtwerk met voldoende drinkgelegenheden. Door her en der waterkraantjes en voldoende koffieautomaten neer te zetten, houd je jouw medewerkers tevreden. Daarbij is voordelig dat ze niet ver hoeven te lopen voor een snel drankje. Dit bespaart je tijd en leidt tot een verhoogde productie. Zeker 's zomers, als het in loodsen, fabrieken en bedrijfshallen erg heet kan worden, is water in de buurt goed voor de arbeidsproductiviteit. En vergeet hierbij natuurlijk voldoende toiletruimte niet, want wat het lichaam ingaat, moet er ook weer uit.

Werk met een voorwaarts roterend rooster
Een voorwaarts roterend rooster bestaat uit blokken van meerdere dagen daarop dezelfde diensten worden gedraaid. Hierbij draaien personeelsleden bijvoorbeeld vijf dagen een nachtdienst, om in de week erna met dagdiensten te vervolgen. Twee keer een nachtdienst en dan een dagdienst werkt niet, omdat het lichaam zo'n één à twee dagen nodig heeft om zich aan een ander bioritme aan te passen. Door langer achter elkaar in één ploeg te werken, blijft jouw personeel dan ook fitter!
Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Interieurbouwonline nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen