Ergonomie op kantoor

De meeste lichamelijke klachten ontstaan in arbeidssituaties, waar bijvoorbeeld in verkeerde houdingen wordt gewerkt. Het is voor werknemers én werkgevers belangrijk, om te proberen lichamelijke klachten te voorkomen.
Ergonomie op kantoor | Vaktijdschrift Interieurbouw
Ergonomie op kantoor | Vaktijdschrift Interieurbouw
Ergonomie op kantoor | Vaktijdschrift Interieurbouw
Het waarborgen en bevorderen van de veiligheid, gezondheid en het comfort zijn onderwerpen waar een werkgever zich mee bezig moet houden. Volgens de wet is een werkgever verplicht om ergonomische maatregelen te treffen voor zijn werknemers.

Comfort
Naast veiligheid en gezondheid is comfort een aandachtspunt. Comfort is er in allerlei soorten en maten. Meer comfort zorgt voor lagere gezondheidsrisico´s. Hoe hoger het comfort van de stoel, hoe lager het aantal rugklachten. Comfort op een werkplek heeft niet alleen met een bureaustoel te maken, maar eigenlijk met de hele inrichting van de werkplek. Comfort kun je ook zien in de verlichting, lampen, computers en andere voorwerpen. Verder draagt de sfeer van een werkplek ook mee aan het comfortniveau. Een werkplek met warme kleuren geeft een hoger gevoel van comfort dan een werkplek met strakke witte muren. Er zit natuurlijk ook nog een groot verschil tussen low-budget meubilair en luxe meubilair. Je hebt in beide categorieën verstelbare producten, die de ergonomie ten goede komen. Het spreekt natuurlijk wel voor zich, dat de producten uit het luxesegment vaak een mooier design en meer comfort bieden.

De werkplek
Er moet door de werkgever geïnvesteerd worden in een goede werkplek. Er zijn een aantal eisen waaraan een kantoorwerkplek moet voldoen. Zo is er minimaal 8m2 nodig om goed te kunnen werken. Achter een stoel moet bijvoorbeeld nog 90cm ruimte zitten, zodat iemand goed achteruit kan rollen.

Kantoormeubelen
De kantoormeubelen zijn van grote invloed op ergonomie. Het tafelblad waarop het computerscherm staat, dient lichtgekleurd te zijn en een minimale oppervlakte van 120 cm x 80 cm te hebben. De lichte kleur is om ervoor te zorgen dat het contrast tussen tafelblad en papier klein blijft. Een groot kleurverschil werkt vermoeiend voor de ogen. Beenruimte is ook belangrijk, hiervoor dient minimaal 60 cm aanwezig te zijn. De zitdiepte is minstens 80 cm. Indien er een verstelbare tafel aanwezig is, dan is deze makkelijk aan te passen aan iemands persoonlijke wensen. In kantoren waar dit niet aanwezig is moet alle afstelling gebeuren door middel van de bureaustoel.

De werkopstelling
Het is erg belangrijk dat het beeldscherm waar op gewerkt wordt, recht tegenover het gezicht staat. Overige materialen moeten ook recht liggen, omdat er anders ook schuin en verkeerd gewerkt wordt.
Het toetsenbord is ook een aandachtspunt. De onderarmen, samen met de polsen en handen, dienen in een horizontale lijn te liggen. Als er een stoel met armleggers aanwezig is, rusten de onderarmen hierop. De handen kunnen zo op een makkelijke en fijne manier het toetsenbord gebruiken. De muis was vroeger een bedieningsapparaat met twee knoppen en een snoer. Tegenwoordig zijn er heel veel soorten muizen beschikbaar die ergonomisch zijn ontworpen.
Behalve alle eisen en instellingen, is een goede houding minstens zo belangrijk. De stoel is hier een onmisbaar hulpmiddel. Een goede stoel heeft diverse afstelmogelijkheden. De zithouding moet afgesteld worden vanuit de benen waarbij de knieën en ellebogen allebei in een hoek van 90° staan. Als werknemers zich aan deze opstelling houden, dan worden de kansen op klachten geminimaliseerd.
Gepubliceerd op

Nieuwsbrief

Interieurbouwonline nieuwsbrief ontvangen?

Inschrijven

Delen