Een kantoor dat energie geeft

‘Aan het einde van de dag met méér energie naar huis’: die opdracht gaf de directie van Macaw aan interieurarchitecten bureau D/DOCK. Ronald van Es, CFO Macaw: “In onze visie staan onze medewerkers centraal. We zijn er trots op dat we al vier keer zijn uitgeroepen tot 'Beste werkgever van Nederland': voor het laatst in 2012 en we staan nog elk jaar in de top 10.”
Een kantoor dat energie geeft | Vaktijdschrift Interieurbouw
Een kantoor dat energie geeft | Vaktijdschrift Interieurbouw
Een kantoor dat energie geeft | Vaktijdschrift Interieurbouw
Een kantoor dat energie geeft | Vaktijdschrift Interieurbouw
Een kantoor dat energie geeft | Vaktijdschrift Interieurbouw
Een kantoor dat energie geeft | Vaktijdschrift Interieurbouw
Een kantoor dat energie geeft | Vaktijdschrift Interieurbouw
Een kantoor dat energie geeft | Vaktijdschrift Interieurbouw
In de huidige IT-markt is het vinden en binden van personeel een grote uitdaging. Een werkplek die aantrekkelijk is en echt helpt je werk goed te doen ondersteunt daarbij. Ronald van Es, CFO Macaw: “We willen een aantrekkelijke werkgever zijn en blijven. Daarnaast zijn we ervan overtuigd dat de werkplek grote invloed heeft op het welzijn van onze medewerkers. We willen daarom een werkomgeving creëren die de gezondheid en het geluk van werknemers ten volle ondersteunt en elke collega in staat stelt optimaal te presteren. ‘Aan het einde van de dag met MEER energie naar huis’, dat is wat ons nieuwe kantoor moet bieden. Zo willen we van onze eigen medewerkers ons grootste wervingskanaal maken. We hebben de handen ineen geslagen met D/DOCK, die een kantoorconcept hebben gecreëerd dat in staat is ons te helpen dit doel te bereiken: de Healing Offices.”
Van Es vervolgt: “Het nieuwe ontwerp omvat precies wat we nodig hebben bij Macaw! Zowel het gebouw als de omgeving zijn veel beter toegerust om te werken en te ontspannen. Het interieurontwerp stimuleert beweging en meer persoonlijk contact en samenwerking. Worden we nu weer verkozen tot ‘Beste werkgever van Nederland?’ Ik weet het niet, maar ik weet zeker dat het ons zal helpen een paar plaatsen te winnen. En nog veel belangrijker: gezondheid en geluk zullen een groter deel van onze bedrijfscultuur & DNA zijn.”

Evidence-based
Om wetenschappelijk bewijs te krijgen dat het nieuwe kantoor écht beter wordt voor haar medewerkers, heeft Macaw D/Science ingeschakeld zodat ze met volle overtuiging kunnen zeggen dat ze een evidence-based ontwerp hebben. D/Science heeft de missie om omgevingen optimaal aan te laten sluiten op de behoeften en wensen van de eindgebruikers en wil vooral inzicht geven in de ‘zachte factoren’.
D/Science integreert omgevingspsychologische kennis en wetenschappelijke studies in het designproces. Deze studie bestaat uit een inventarisatie van het toenmalige kantoor en een enquête onder de medewerkers. De uitkomsten van deze studie geven inzicht in welke behoeftes de nieuwe werkplek moet voorzien en wat de impact van de veranderingen in de omgeving zijn op de productiviteit.
Anicee Bauer van D/Science: "In de afgelopen decennia hebben we heel veel geleerd over hoe cruciaal de omgeving is als het gaat om geluk en gezondheid - we kunnen het gewoon niet meer negeren. Je kunt de beste bedrijfsstrategie hebben - maar als je de werkomgeving niet meeneemt in deze strategie, creëer je een nadeel voor de werknemers én voor het bedrijf. "

Furnify aanpak
Naast concreet zijn over maatschappelijk verantwoord ondernemen, gelooft Macaw dat hergebruik van meubilair de binding met medewerkers versterkt. Macaw heeft oog voor dit soort zaken en denkt na voordat het oude meubilair weggegooid wordt.
Dus wanneer er in de markt kwalitatief goed meubilair beschikbaar is, moet dat worden ingezet. De gekozen producten zijn zorgvuldig ‘up-styled’ en passen perfect in het ontwerp voor Macaw.
Door de samenwerking met Furnify is circa 65 procent van het meubilair hergebruikt. Bijvoorbeeld twee grote tafels die zijn gemaakt van een oude gymzaalvloer afkomstig uit een school uit Venlo. De belijningen van de speelvelden zijn nog duidelijk zichtbaar op het blad.
Ook de boardroom tafel is eerder gebruikt. Het is een ovale tafel geworden met rustieke eiken topblad, gezaagd uit een groot blad en opnieuw gespoten met een biobased verf (verf van natuurlijke grondstoffen).

Het ontwerp en de uitvoering
Het hele interieur is ontworpen volgens de Design Qualities van het Healing Office concept, wat betekent dat alle werktypologieën, de flow, de gekozen materialen en de vormen worden gevalideerd door de richtlijnen van omgevingspsychologie.
Ook is in het ontwerp Furnify’s second life meubilair toegepast. Naast betrokkenheid voor de MVO doelen, heeft het ook invloed op de trots van medewerkers: ‘ik werk voor een organisatie die oog heeft voor dit soort zaken’.
Het nieuwe kantoor is verdeeld over twee verdiepingen rond een centrale leegte. Dit verhoogt de gemeenschapssterkte, de interne communicatie en de natuurlijke lichtval. Het kantoor is ingericht op zowel geplande samenwerkingsmomenten als onverwachte. De werkplek is flexibel en hybride en gemakkelijk aan te passen aan de individuele werkstijlen van de medewerkers.
Ruimtes voor interactie & communicatie én ruimtes voor stilte, concentratie en focus zijn allen vertegenwoordigd. Het ontwerp varieert van ruimte tot ruimte. Daarom is elke vergaderruimte op een unieke manier ontworpen, net als de open werkruimtes. Aandacht voor accessoires, tactiele materialen en inspirerende grafische elementen verbeteren de speelsheid en de emotionele connectie met een ruimte.

Natuurlijke elementen zoals groen, daglicht en aaibare materialen verhogen de energie en het welzijn van de medewerkers.

Digitale partner
Macaw is opgericht in 1994 en is een IT-dienstverlener die zich specialiseert in de technologie van Microsoft. Door de jaren heen hebben ze zich ontwikkeld tot een full service digitale partner.
Al in 2013 heeft Macaw D/DOCK gevraagd een concept te maken voor hun nieuwe kantoor. Om dit concept ten volste te benutten en aan te laten sluiten op de visie en de doelen van Macaw is besloten voor nieuwbouw in Hoofddorp.

Tekst: Martin Blokker
Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen