De puzzels van Ruumte architecten

Het prachtige nieuwe pand van Leitz-Service, waarin alle regionale slijperijen binnen Nederland samengevoegd zijn, is ontworpen door Ruumte architecten. Voor Rob Pohlen, die het architectenbureau samen met partner Rob Janssen runt vanuit het Limburgse Urmond, was het project zeer uitdagend. Niet in de laatste plaats omdat zijn vader Hans Pohlen, de directeur van Leitz-Service, de opdrachtgever was.
De puzzels van Ruumte architecten | Vaktijdschrift Interieurbouw
De puzzels van Ruumte architecten | Vaktijdschrift Interieurbouw
De puzzels van Ruumte architecten | Vaktijdschrift Interieurbouw
De puzzels van Ruumte architecten | Vaktijdschrift Interieurbouw
De puzzels van Ruumte architecten | Vaktijdschrift Interieurbouw
De puzzels van Ruumte architecten | Vaktijdschrift Interieurbouw
De puzzels van Ruumte architecten | Vaktijdschrift Interieurbouw
De puzzels van Ruumte architecten | Vaktijdschrift Interieurbouw
De puzzels van Ruumte architecten | Vaktijdschrift Interieurbouw
Leitz-Service heeft 7 filialen verhuisd naar de nieuwe centrale locatie in het Gelderse Elst. De producent van precisietools en gereedschappen voor het professioneel bewerken van massief hout, kunststof en metaal wilde hoe dan ook een strak interieur.
Omdat Leitz-Service sterk gericht is op kwaliteit, moest dit ook tot uitdrukking komen in het pand. Het resultaat is dat alles maatwerk is. Zo zijn de wanden in het nieuwe pand niet standaard, maar speciaal gemaakt van massief esdoorn en is de vloerbedekking gemaakt van gerecycled materiaal.

Pilotproject
Bij het inrichten van de werkplekken is veel rekening gehouden met het ergonomische aspect. Daarnaast is er in het gebouw sprake van veel lichtinval, weinig warmteverlies, een gezond binnenklimaat, een goede akoestiek en is het pand hoogwaardig geïsoleerd en zeer duurzaam.
Dat het management van de internationaal opererende Leitz Groep zeer te spreken is over de centralisatie van zijn Nederlandse onderneming, blijkt wel uit het feit dat het als pilotproject wordt beschouwd. Volgens directeur Hans Pohlen van Leitz-Service vallen bezoekers stijl achterover van verbazing als rondlopen in en rondom het gebouw.

Voorzichtigheid
De afbouw van het casco kantoorpand en de bestaande bedrijfshal, de nieuwbouw van de twee bedrijfshallen en het volledige kantoorinterieur zijn verzorgd door Ruumte architecten.
Mede-eigenaar Rob Pohlen vond het een grote uitdaging om samen met zijn vader te werken aan het ontwerp van het nieuwe gebouw. “Ik was me er erg van bewust dat ik niet zomaar overal mee weg kon komen en moest extra voorzichtig zijn. Mijn vader ziet als voormalig interieurbouwer vanaf een afstand van 10 meter of een kastje scheef staat”, vertelt de architect glimlachend.

Hoger niveau
Uiteindelijk wisten vader en zoon elkaar, ieder vanuit zijn eigen specialisme, naar een hoger niveau te tillen. “We hebben allebei onze eigen wil, maar kunnen toch goed naar elkaar luisteren”, aldus de architect.
“Wat heeft geresulteerd in kwalitatief hoogstaande oplossingen, die niet voor de hand lagen. Het hielp enorm dat Leitz-Service hiervoor open stond. Ze hebben heel kritisch gekeken naar alle verschillende mogelijkheden. Hierdoor kregen we de tijd om mooie dingen te realiseren en hebben we de waarden van Leitz-Service goed kunnen integreren in het ontwerp.”

Solide basis
Uitgangspunt van Ruumte architecten was om een gezonde werkplek te creëren voor het personeel van Leitz-Service, die een solide basis is voor de toekomst. Daarin is het ruimschoots geslaagd. Daarnaast heeft Rob Pohlen alle takken waarin Leitz-Service actief is op een evenwichtige manier terug laten komen in het ontwerp. “We hebben veel aandacht besteed aan de samenstelling van de verschillende interieurcomponenten”, legt de architect uit. “Hout, metaal en kunststof wisselen elkaar op een bijzonder fraaie manier af.”

Scheidingswanden
Dit komt bijvoorbeeld tot uiting in de doorzichtige scheidingswanden, die zorgen voor een goede balans tussen een open en gesloten sfeer. Daarnaast ontwikkelde Ruumte architecten zelf een kantoorwandsysteem uit losse elementen van hout en glas, dat kostentechnisch ook nog eens voordeliger bleek te zijn dan traditionele systemen.$Ruumte architecten heeft daarnaast een opgeruimd interieur gecreëerd, dat rust uitstraalt. Zo zijn in het half open plafond de bijzondere verlichting en de brandmeldinstallatie weggewerkt.
De ruimdenkendheid van Leitz-Service in het zoeken naar unieke oplossingen was voor Rob Pohlen zeer welkom. Deze eigenschap is voor hem zelfs een belangrijk criterium om in zee te gaan met een opdrachtgever. “Alleen dan kunnen we tot resultaten komen die men in eerste instantie zelf ook niet had verwacht.”

Heunen Opticiens
Een vergelijkbare opdrachtgever is Heunen Opticiens. Deze opticien, optometrist en oogzorgspecialist schakelde Ruumte architecten in voor de inrichting van haar winkel in Beek.
Rob Pohlen: “We waren samen met drie andere bureaus, allen gespecialiseerd in het inrichten van optiekzaken, in de race voor de opdracht. Omdat de opdrachtgever open stond voor nieuwe oplossingen, kwamen we als winnaar uit de bus.”
Ruumte analyseerde de optiekzaak op de drie belangrijkste pijlers, de winkeleigenaar, het te verkopen product en de bezoekers en kwam tot bijzondere oplossingen.
Zo werd de winkeleigenaar binnen het interieur richting de zijlijn gepositioneerd, waardoor hij verrassend genoeg een perfect overzicht heeft gekregen over zijn gehele winkel. Daarnaast werd een rustige en open winkelomgeving gecreëerd, waarin de klant zich thuis voelt.

Moderne uitstraling
Heunen Opticiens zag met het nieuwe winkelconcept de omzet verdubbelen en verzocht Ruumte architecten daarom ook zijn tweede optiekzaak in Geleen opnieuw in te richten.
Dit enigszins gedateerde interieur werd door Ruumte architecten met minimale middelen voorzien van een moderne uitstraling. Door het verwijderen van extreme kleurvlakken en gebruik van andere vloerelementen heeft de winkel een geheel nieuwe look and feel gekregen.
“Bezoekers hebben echt het idee gekregen dat ze een compleet nieuwe winkel binnenstappen”, aldus de architect. “Waar het interieur eerder heel druk oogde, met voor ieder type bril een aparte uitstraling, is er nu sprake van een meer homogeen karakter. Met het nieuwe basisinterieur kan Heunen Opticiens beter anticiperen op nieuwe trends.”

Hiërarchie
Ruumte architecten bracht in samenwerking met Leunissen Interieurbouw een fijne en overzichtelijke hiërarchie aan bij het gebruik van materialen in de winkel. Zo hebben de verkooptafels een massief houten tafelrand en een lederen tafelblad en zijn de kasten van eikenfineer in samenspel met metaal. Op plekken die klanten doorgaans niet snel betreden is meer standaard materiaal zoals melamine gebruikt. Op die manier is Ruumte architecten op een inventieve manier binnen het beschikbare budget gebleven.

Pionieren
Mocht Ruumte architecten nog eens de opdracht krijgen een optiekzaak in te richten, dan zal overigens niet direct voor dezelfde oplossingen worden gekozen. Dit ligt niet in de aard van het architectenbureau, benadrukt de eigenaar.
“Ik zie ons als pioniers. Wat we gisteren hebben ontworpen, is niet per definitie toepasbaar in de toekomst. We zijn niet conventioneel, in tegenstelling tot veel andere uitvoerende partijen, maar zien iedere opgave als een unieke puzzel.”

Gepubliceerd op

Abonneren

Geen enkele uitgave meer missen?

Abonneren

Delen