Interieurs bloeien op met moscreaties

Steeds meer architecten en interieurbouwers passen moswanden toe in hun projecten. Dat ondervindt het alsmaar groeiende Moswand.eu. De Limburgse onderneming opende onlangs een nieuwe fabriek waarin het zelf mos kan prepareren. “Mos geeft een gevoel van rust en comfort, verhoogt de sfeer en verbetert ook nog eens de akoestiek.”
Interieurs bloeien op met moscreaties
Interieurs bloeien op met moscreaties
Interieurs bloeien op met moscreaties
Interieurs bloeien op met moscreaties
Interieurs bloeien op met moscreaties
Interieurs bloeien op met moscreaties
Aan het woord is John Custers, eigenaar van Moswand.eu. Moswand.eu is producent van moscreaties in de meest gevarieerde toepassingen: wanden, schilderijen en zelfs logo’s en letters van mos. Terwijl Custers een rondleiding geeft door de productieafdeling en de showroom van zijn bedrijf, staat hij onder meer stil bij de verplaatsbare moswanden. “Deze zogenoemde room dividers zijn, net als onze desk dividers, tijdens de coronacrisis zeer in trek,” vertelt hij. “Met deze flexibele wanden kun je op een heel mooie en natuurlijke manier afscheidingen maken op de werkplek. Sfeervol en praktisch, met oog voor privacy en comfort.”
De strakke desk dividers, oftewel bureauschermen, passen in elk interieur, bieden een gevoel van welbehagen en rust en dragen bij aan een fijne werkomgeving. “Mensen voelen zich prettiger, zijn minder gestrest en productiever in een groene ruimte,” aldus de eigenaar van Moswand.eu. “Er vindt de laatste jaren een enorme vergroening van binnenruimtes plaats. De vraag naar onze schilderijen en wanden neemt hierdoor flink toe.”
 Sfeervolle blikvangers
Met een moswand geef je een eigentijds, groen accent aan je woning of kantoorruimte. Een staaltje puur natuur, vakkundig verwerkt tot een sfeervolle blikvanger die door Moswand.eu precies naar wens wordt gemaakt. Moswand.eu gebruikt de best mogelijke duurzame grondstoffen, een zeer hoge ‘mosdichtheid’ en een preparatietechniek met de langst mogelijke levensduur. Voor de montage van rendiermos gebruikt men per vierkante meter 2- tot 3000 nietjes waardoor een blijvende bevestiging is gegarandeerd. Bol- en platmos worden verlijmd.
Deze laatste twee mossoorten winnen enorm aan populariteit. “Rendiermos verkopen we het meest, maar het aandeel bol- en platmos is stijgende. Met deze mossoorten kun je meer variëren, ook op het gebied van kleuren. De ene klant wil een rustige uitstraling, de andere klant wenst weer meer beleving in een wand of schilderij. Hierop kunnen wij perfect anticiperen.”
 Nieuwe mijlpaal
Het bol- en platmos wordt geprepareerd in de onlangs geopende eigen fabriek, een nieuwe mijlpaal voor Moswand.eu. “Voorheen werden deze mossen, afkomstig uit Europa, geprepareerd in Noorwegen,” legt  Custers uit. “Omdat we niet tevreden waren over de kwaliteit, hebben we dit verwerkingsproces in eigen beheer genomen. Nu kunnen we ook de kleuren van het mos zelf samenstellen. Bovendien besparen we enorm aan transportkosten. We kunnen met onze dochteronderneming MossFactory in deze nieuwe fabriek enorme volumes creëren.”
 De voordelen van mos
Custers zit inmiddels zo’n 35 jaar in de ‘groene materie’. Voorgeen runde hij een bloemenzaak en een tuincentrum. Ook specialiseerde hij zich in interieurbeplanting. Een kleine acht jaar geleden ontdekte hij de wereld van het mos. “Moswanden hebben een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van levend groen,” vertelt hij. “Ze vergen geen onderhoud, zijn goedkoper en gaan ontzettend lang mee. Een Moswand is een eenmalige groene investering, die weinig ruimte in beslag neemt. Tevens is mos de perfecte geluidsdemper. Dit is gebleken uit onafhankelijk onderzoek dat we hebben laten uitvoeren. Daarom weten steeds meer klanten ons atelier in Weert te vinden. Via architecten of interieurbouwers, maar ook via onze webshop die we speciaal hebben ingericht voor particulieren. We bieden online een perfect overzicht van al onze producten en prijzen. Tevens kun je in onze web-omgeving zelf eenvoudig je eigen wand of schilderij samenstellen.”
 
Particuliere en zakelijke markt
Moswand.eu bedient vooral de zakelijke markt, maar het aantal particuliere afnemers groeit zienderogen. Custers: “Veel werknemers zijn dermate enthousiast over onze wanden en schilderijen, dat ze die ook graag thuis willen. Zelf hebben we ook al jaren een schilderij en een wand van mos in onze woonkamer en keuken hangen. Met moscreaties breng je een interieur echt tot leven.”