Innovatie en duurzaamheid als filosofie

Beltrami werd opgericht in 1986 door Herwig Callewier en staat sindsdien bekend om de rijke expertise en innovatieve aanpak in natuursteen voor vloeren en wandbekleding. Het bedrijf ontwikkelt zich voortdurend, niet alleen in omvang maar zeker ook wat het – al brede - aanbod betreft.  
Innovatie en duurzaamheid als filosofie
Innovatie en duurzaamheid als filosofie
Innovatie en duurzaamheid als filosofie
Innovatie en duurzaamheid als filosofie
Beltrami is onderdeel van de grote Brachot-familie, een wereldspeler op het vlak van producent en groothandelaar in natuursteen (o.a. graniet, kalksteen, marmer, leisteen) en samengestelde materialen. Brachot heeft meer dan een eeuw ervaring op deze gebieden en van die knowhow kan elk ‘familielid’, en dus ook Beltrami, gebruik maken. Het bijzondere van het bedrijf is dat het hele proces in eigen huis plaatsvindt; het heeft zelfs geologen in dienst. Het proces begint bij een twintigtal eigen steengroeves, voornamelijk in Europa, waaruit het materiaal wordt ontgonnen dat vervolgens wordt verwerkt in acht fabrieken. Daarnaast wordt wereldwijd natuursteen gekocht dat eveneens in de eigen fabrieken tot platen verzaagd wordt. Deze platen worden afgewerkt, met een brede variatie aan mogelijkheden: van zeer glad tot uiterst ruw, afhankelijk van de steensoort. Sommige soorten laten maar enkele afwerkingen toe, andere wel tot meerdere tientallen. De productiecyclus kan daarna nog worden uitgebreid met het verzagen van platen tot tegels voor binnen- en buitentoepassingen. Daarnaast zijn er nog verschillende afwerkingsmaterialen mogelijk, zoals bijvoorbeeld plinten.

Formaten
Het aanbod is verkrijgbaar in een groot aantal standaardformaten, die in verreweg de meeste gevallen toereikend zijn voor klanten. Daarnaast verzaagt Beltrami maattegels, helemaal volgens specifieke wensen van de klant; deze zijn dus niet in het standaardgamma opgenomen. Om dit te kunnen realiseren, wordt gebruik gemaakt van het brede aanbod van Brachot Services dat een grote variatie in platen aanbiedt. Voor deze maattegels is met name belangstelling vanuit architecten, die op zoek zijn naar unieke, onderscheidende tegels in afwijkende formaten omdat een bepaalde ruimte daar om vraagt. Halve tegels om mee af te sluiten zijn niet fraai, dus zorgt Beltrami ervoor dat er overal op de vloer eenzelfde formaat tegel beschikbaar is, tot op de millimeter nauwkeurig verzaagd. Zo ontstaat een mooi, evenwichtig beeld in de betreffende ruimte en wordt aan de hoogste kwaliteitsstandaarden voldaan.

Duurzaamheid
Duurzaamheid is allang geen trend meer, het is de norm geworden bij Brachot. Natuursteen is op zichzelf trouwens ook al duurzaam. Een vloer van natuursteen gaat levenslang – en langer! – mee. Zijn er toch sporen van slijtage, dan volstaat het om de tegels in natuursteen op te schuren voor een gloednieuw resultaat. Natuursteen bevat geen schadelijke stoffen en is 100% recycleerbaar. Ook de randproducten die men bij de ontginning van de blokken wint, worden gebruikt als basismateriaal voor onder andere bestratingsprojecten of voor de productie van bijvoorbeeld composiet.Voor het ontginnen van de grondstof is er, op de uitstoot van de machines na, geen extra CO2-belasting voor mens en milieu. Ook het vele water dat bij de ontginning nodig is wordt gerecycled en opnieuw gebruikt zodat er geen extra water aan de bodem onttrokken wordt. Als laatste met betrekking tot dit thema: Brachot betrekt natuursteen zo veel mogelijk uit Europa, waardoor de afstand tussen groeve en productie beperkt wordt en daarmee ook de milieubelasting door het transport.

Trends
Geen tegel is hetzelfde, elk eenheid heeft haar eigen kenmerken: dat is het unieke van een natuurproduct. Aardetinten zijn momenteel erg gewild, bijvoorbeeld in travertin met haar eindeloze kleurenspel van bleke en donkere aardetinten, en golvende of gelijnde patronen. In de jaren tachtig en negentig uiterst populair, wordt nu meer en meer op travertin teruggegrepen mede vanwege de typerende rust en warmte van de kleuren bruin en beige. Voordeel van travertin: het is zeer goed te combineren met opvallender kleuren, bijvoorbeeld op de wand, en andere materialen. Op het gebied van wandbekleding wordt dit jaar uitpakt met mozaïeken. Meestal worden deze met vierkantjes geassocieerd, maar Beltrami heeft ook een bamboo-look ontwikkeld die zeer aanslaat bij klanten vanwege het natuurlijke karakter ervan.