Meesterwerkstuk zonder beperkingen

Jelte Boersma kan momenteel al zijn energie kwijt in zijn startende onderneming, genaamd Woodywork, nadat hij werd geconfronteerd met een ernstige ziekte en een lang volgend revalidatietraject. Inmiddels heeft hij zijn indrukwekkende examenwerkstuk voor zijn studie voor ontwerpend meubelmaker afgerond. Het resultaat is een kast die symbool staat voor zijn leven.
Meesterwerkstuk zonder beperkingen
Meesterwerkstuk zonder beperkingen
Meesterwerkstuk zonder beperkingen
Meesterwerkstuk zonder beperkingen
Meesterwerkstuk zonder beperkingen
Jelte Boersma (25) is momenteel bijna klaar met zijn studie voor ontwerpend meubelmaker aan vakschool Cibap. Ruim acht jaar geleden studeerde hij nog elektrotechniek, totdat een ernstige ziekte het leven van Boersma volledig op zijn kop zette. In 2012 werd bij hem een kwaadaardige hersentumor vastgesteld. De voormalig student elektrotechniek onderging verschillende intensieve behandelingen, waaronder chemokuren, meerdere operaties en bestralingen. Een van die zware operaties werd Boersma bijna noodlottig. Hij kreeg verschillende herseninfarcten en belandde in een coma.


Figuurzagen
Wonder boven wonder ontwaakte hij, maar als complicatie van de coma moet Boersma noodgedwongen verder door het leven met doofheid en verlamming aan de rechterzijde van het lichaam. Na het volgen van een langdurig revalidatietraject kon hij langzaam weer lopen en praten. Toen kreeg hij een ingeving. Hij wilde koste wat kost carrière maken als meubelmaker. “Ik ben van kinds af aan al bezig met hout,” vertelt Boersma. “Het is een geweldig, divers materiaal, waar je unieke producten van kunt maken. Ik kan al mijn creativiteit in hout kwijt, met de natuur als grootste inspiratiebron. Vandaar dat ik besloot me in te schrijven bij de vakschool.” Zijn eerste zelfstandige activiteit liet niet lang op zich wachten. Boersma kreeg van zijn ouders een figuurzaag cadeau en ging naamplaten maken voor vrienden. En met resultaat: de naamplaten vlogen de deur uit. Momenteel volgt hij een traject om ondernemer te worden waar het idee van zijn bedrijf Woodywork Design &Nameplates nog vakkundiger uitgewerkt zal worden.


Meesterwerkstuk
Inmiddels heeft Boersma zijn examenwerkstuk voor zijn studie voor ontwerpend meubelmaker afgerond. Hij besloot een kast te maken die symbool staat voor zijn leven. “In de kast zijn persoonlijke kenmerken terug te zien van de strijd tegen mijn ziekte,” legt hij uit. “De zijkanten zijn bewust ruw, scherp en donker gemaakt door balkjes schuin te zagen en decoratief te branden. Deze elementen typeren de zware momenten in mijn leven.” Maar Boersma boekte ook grote successen. Zo kan hij inmiddels zelfstandig lopen en heeft hij zelfs zijn rijbewijs binnen. Deze overwinningen zijn terug te zien in de gekleurde kastplanken, die hij besloot af te werken met Furniture Linoleum.


Finishing touch
Dit afwerkingsmateriaal van Forbo geeft de kast van Boersma de finishing touch. “Ik wilde mezelf uitdagen om naast hout een materiaal toe te passen dat ik helemaal niet ken,” aldus de meubelmaker. “Zo kwam ik tijdens mijn onderzoek uit op het spiksplinternieuwe Furniture Linoleum, dat behalve heel erg mooi en elegant ook bijzonder duurzaam is.” Dankzij het matte oppervlak en de warme, zachte textuur beschikt de kast over een unieke bekleding en een eigen karakter. “Ik vind het ideaal dat je Furniture Linoleum kunt schuren, frezen, zagen en mooi oppoetsen. Het was erg spannend om voor de eerste keer met dit materiaal te werken. De grootste uitdaging was echter dat ik het werkstuk noodgedwongen thuis moest afmaken. Door de coronacrisis kon ik immers geen gebruik maken van de werkplaats en de machines op school. Dit betekende onder meer dat ik het schaafwerk van de balken moest uitbesteden. Maar door heel hard te werken, soms tot ‘s avonds laat, is het gelukt om er een bijzonder geheel van te maken. Het resultaat is grandioos geworden.” Dit gevoel wordt gedeeld door mensen in de nabije omgeving van Boersma. Zijn examinator noemt in een reactie de kast “zeer compleet, conceptueel goed en goed doordacht”. “De kast bezorgde de examinator een wauw-gevoel. Hij noemde me een voorbeeld voor velen,” voegt de jonge ondernemer met gepaste trots toe.


Ambities
De unieke kast van de meubelmaker staat momenteel te schitteren in de woonkamer van zijn ouders. Boersma heeft inmiddels zijn focus alweer gelegd op het ontwerpen en produceren van nieuwe voorwerpen van hout, met het oog op mens en maatschappij. Hij is ambitieus en wil zijn bedrijf tot een succes maken, door bijzondere en innovatieve producten te creëren. “Het lijkt me geweldig om dit voor elkaar te krijgen met werknemers met een arbeidsbeperking. Mijn derde stageperiode was bij het bedrijf Social Enterprise Binthout, waar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Ik heb gemerkt dat zij, net als ik, bijzonder positief in het leven staan. Ik wil heel graag mensen met een arbeidsbeperking de kans geven om aan zichzelf en hun toekomst te werken.”
Ralf Pijnenburg

Dit artikel is ook te lezen in Interieurbouw 7_2020