Alles wat je wilt weten over LED-bouwlampen

Bouwverlichting is essentieel voor de veiligheid. Goed licht zorgt immers voor goed zicht en voorkomt vallen en struikelen. Een bouwlamp moet flexibel zijn zodat je de lamp eenvoudig kunt verplaatsen, maar dient ook solide te zijn. De richting van het licht moet aangepast kunnen worden en het mag nooit verblinden. 
Alles wat je wilt weten over LED-bouwlampen
Alles wat je wilt weten over LED-bouwlampen
Alles wat je wilt weten over LED-bouwlampen
Alles wat je wilt weten over LED-bouwlampen
Led-verlichting heeft de plek van halogeenverlichting overgenomen. Led is de standaard geworden vanwege de vele voordelen ten opzichte van conventionele verlichting. Led verlichting is inmiddels gemeengoed geworden vanwege de hoge lichtopbrengst, het natuurlijk licht en de duurzaamheid. Led verlichting gaat langer mee en verbruikt minder energie. Ook de warmteontwikkeling, die een nadeel was bij halogeenverlichting, is bij led beperkt.
 
Waar moet je op letten?
Bouwlampen hebben minimaal 1500 lumen als lichtopbrengst. Dit is vergelijkbaar met een halogeenlamp van ruim 100 watt. Led verlichting heeft een verbruik dat aanzienlijk lager is dan conventionele lampen. In vergelijking met halogeen is led acht keer zuiniger.

Stof- en waterdicht
Bouwlampen worden zowel binnen als buiten gebruikt. Belangrijk is dat de lamp stof en waterbestendig is. Dit wordt aangeven met de zogeheten IP-waarde. Veelvoorkomende IP-waarden voor Led-bouwlampen zijn IP54 (stofdicht en spatwaterdicht), IP65 (stofdicht en beschermd tegen waterstralen) en IP67 (stofdicht en waterdicht). Het kiezen voor een hoge IP-waarde staat borg voor veiligheid. De bouwlamp is dan uiterst flexibel bruikbaar.

Verschillen
Er zijn enorm veel verschillende bouwlampen dus voor iedere klus is er een geschikte lamp. Bij het kopen van een led bouwlamp kun je kiezen voor een breedstraler, looplamp of een inklapbare bouwlamp.
Er zijn bouwlampen die op batterijen of accu's werken, waardoor je niet afhankelijk bent van elektriciteit. Als je op veel verschillende plaatsen tegelijk aan het werk bent, is het handig om een draagbare bouwlamp te hebben die je iedere keer mee kunt nemen.