Winnen met een goede KAM

De muziek klinkt lekker en er wordt gestaag doorgewerkt als je binnenloopt bij meubelmakerij KNE+ in Delft. Prominent in de werkplaats staat de nieuwste aanwinst, de kantenlijmer Biesse Akron 1130. 
Winnen met een goede KAM | Vaktijdschrift Interieurbouw
Winnen met een goede KAM | Vaktijdschrift Interieurbouw
Winnen met een goede KAM | Vaktijdschrift Interieurbouw
In 2003, twee jaar nadat Erik Speet en een compagnon hun diploma bij het HMC college hebben behaald is KNE+ opgericht. “Na onze vakopleiding zijn we blijven plakken bij ons oude stagebedrijf. Maar bij een werkgever heb je ’t niet zelf voor het zeggen en dat wilden wij wel. We zijn daarom vanaf de oprichting van het bedrijf meteen ‘goed’ begonnen. Starten in een schuurtje achteraf was niet aan ons besteed”, aldus Speet.
De machines en het bijbehorende advies komen vanaf het begin van De Groot.

Vooruitgang met machines
Waar gestart werd met allerhande klussen is KNE+ uitgegroeid tot maatwerk-interieurbouwer met acht mensen in dienst. Van ontwerp tot productie, een onderscheidende, creatieve inrichting is het handelsmerk.
Speet: “Door de jaren heen zijn we gestaag gegroeid, onder meer door te investeren in goede machines. We hebben oog voor detail en willen altijd kwaliteit leveren. Het hebben van de juiste machines draagt echt bij aan ons vakmanschap. Zo ook voor het aanlijmen van kanten. Voorheen hadden we een machine waarmee je alleen de kanten grof aan kon brengen. De vereiste nabewerking was heel arbeidsintensief en kwalitatief onder de maat. Daardoor besteedden we veel van dit werk uit. Op een gegeven moment zijn we gaan kijken wat de efficiëntie van deze kantenaanlijmmachine was en kwamen we snel tot de conclusie dat we voor een nieuwe machine moesten gaan. We willen gewoon klaar zijn als het paneel uit de machine komt.”
Marco ten Braak van De Groot Bewerkingsmachines kwam langs voor een helder advies. Speet: “De nieuwe kantenlijmer moest flexibel aan en uit te zetten zijn omdat er geen hoge meteraantallen worden geplakt. Daarnaast was het belangrijk om twee lijmbakken te hebben zodat tussen kleuren gewisseld kan worden. En er moest een voorfrees op zitten zodat de kwaliteit aan de voorkant al goed is en het zaagwerk makkelijker uit te rekenen is. Dit alles heeft geresulteerd in de Biesse Akron 1130.”

De cijfers
Marco ten Braak legt het simpel uit: “Om tot de beslissing te komen wat de kosten/baten waren van de aanschaf van een nieuwe KAM-machine is KNE+ gaan rekenen hoeveel tijd en geld ze kwijt waren met de voorgaande oplossing. Daarnaast hebben we samen gekeken hoeveel meter ze de komende jaren gemiddeld verwachtten te gaan plakken. Als je dan een simpele rekensom maakt is de huidige investering meer dan logisch.”
“Waar we vroeger voor een bepaalde klus met twee mensen een hele dag aan het plakken waren doen we dat nu in één uur. Dat levert voor ons zo’n enorme tijdswinst op, daar kunnen we nu een heleboel andere klussen voor aannemen”, besluit Speet.
Foto’s: De Groot Bewerkingsmachines