Meld- en controlekamers compleet ingericht

Buren Systems International is gespecialiseerd in het inrichten van meld- & controlekamers. Rijvers maakt de plaatmaterialen van Plastica op maat voor ieder project.  
Meld- en controlekamers compleet ingericht
Meld- en controlekamers compleet ingericht
Meld- en controlekamers compleet ingericht
Eigenaar Donald Blok van Buren Systems International: “We doen er wel een paar honderd per jaar. En elk jaar komt er ook wel een groot project om de hoek kijken met meer dan veertig werkplekken. Zoals het Security Operation Centre van de NS op Laag Catharijne.”
Buren Systems werkt voor gemeentelijke en overheidsmeldkamers en de Nederlandse Spoorwegen, maar ook voor beveiligingsspecialisten die openbare ruimten en industrieterreinen bewaken en voor fabrieken en overslag- en opslagbedrijven waarbij het productieproces gestuurd en/of gecontroleerd wordt.

Blok: “Wij kunnen hun meld- en controlekamers compleet inrichten. We verzorgen alles, op de monitoren en apparatuur na. Voor het plaatmateriaal van de bureaus, balies, kasten en consolekasten schakelen we Rijvers in. De plaatmaterialen bestelt Rijvers bij Plastica en vervolgens zorgen ze er bij Rijvers voor dat alles op maat gezaagd/gefreesd wordt en dat er uitsparingen komen voor de bedieningsknoppen en panelen.”

Aantal monitoren bepaalt de grootte
Blok: “Eigenlijk begint het allemaal met het aantal monitoren. Dát bepaalt uiteindelijk de grootte van de tafel. Wij tekenen dus eerst de monitoren en de apparatuur die ze aanstuurt. Vervolgens tekenen we de tafel eromheen. Voor het blad maakt Rijvers een eigen tekening en we kijken dan of alle gaatjes en rondjes overeenkomen. Wij geven dan nog aan in welke kleur en welk materiaal we de plaatmaterialen willen hebben en Rijvers zorgt er vervolgens voor dat wij alles kan en klaar krijgen om in elkaar te zetten.”

Zachte randen en geen reflectie
Blok vervolgt: “De eisen van de klant en de arbonorm/NEN-EN norm bepalen welk plaatmateriaal we gaan voorstellen. Zo moet het materiaal vaak een bepaalde hardheid hebben, hittebestendig zijn, niet reflecteren en eenvoudig schoon te maken zijn. Negen van de tien keer kiezen we voor compact. Dat materiaal is goed te frezen. Zo kan Rijvers er een postvorm- of rondkant aan frezen. Die is niet scherp waardoor het prettiger is bij werken met de muis. Ook kiezen we meestal voor materiaal met een FH-structuur. De sinaasappelhuidachtige structuur van het oppervlak breekt zo’n 70% van de lichtval af. Tafels hebben vaak zes tot tien monitoren en die mogen natuurlijk geen reflectie geven op de bureaubladen. ”

Stonewashed kleuren populair
“In onze offertes stel ik vaak Plastica HPL of Plastica Compact voor”, gaat Blok verder. “Dan zetten we er ook meteen kleurplaatjes van de site van Plastica bij met de unikleuren en houtkleuren die het meest voorkomen. Uiteindelijk laten we de kleurkeuze aan de klant. We zetten er een link naar de site van Plastica bij en dan kunnen ze zelf kijken wat ze willen. Er is echt ontzettend veel mogelijk. Zo kunnen ze ook aansluiten bij hun huisstijlkleur of bij het ontwerp van de interieurarchitect. Wat we merken is dat vooral de grijs-eiken tinten, de stonewashed kleur, nu erg populair is.”

Blad van 4 meter naar de 3e verdieping
Als de bladen klaar zijn en de andere materialen - zoals de onderstellen - binnen zijn, kan alles in elkaar worden gezet. Blok: “En dat kan afhankelijk van het project, soms nog best een uitdaging zijn. Zo konden de veertig werkplekken voor het NS-control Operation Centrum pas vanaf half tien ’s ochtends worden ingehuisd. Materiaalvervoer door de stationshal tijdens de ochtend en avondspits is namelijk niet toegestaan. En voor een groot Nederlands netwerkbedrijf werden tafels van vier meter met een bouwlift naar de derde verdieping gebracht en daar moesten ze vervolgens door het raam naar binnen.”