Bouwens & Borm onafscheidelijk

InterieurBouwens maakt met zijn nieuwe cnc-machine, die is geleverd door De Groot Bewerkingsmachines, een enorme efficiencyslag. Door PointLineCAD/CAM van Borm aan deze nesting machine te koppelen, kan het bedrijf nog sneller unieke interieurs op maat produceren.
Bouwens & Borm onafscheidelijk | Vaktijdschrift Interieurbouw
Bouwens & Borm onafscheidelijk | Vaktijdschrift Interieurbouw
Bouwens & Borm onafscheidelijk | Vaktijdschrift Interieurbouw
InterieurBouwens behoort tot de meest veelzijdige interieurbouwers van Zuid-Nederland. Alles wordt gemaakt op maat en naar wens van de zakelijke of particuliere klant. Daarnaast werkt InterieurBouwens samen met een kleine tien vaste partners. Zo maakt de interieurbouwer meubels op maat voor Living Home Interiors in Den Bosch.

Werkvoorbereider Bennie Bouwens: “Als de eerste vraag van klanten luidt: ‘kan dit’? Dan luidt het antwoord in 99,9 procent van de gevallen ‘ja’! Of het nu om meubels, keukens, haarden of de complete inrichting van kantines, scholen, onderwijs- en zorginstellingen gaat. We kunnen in feite alles maken. Vandaar dat klanten ons prijzen om onze flexibiliteit.”

Gymleraar wordt interieurbouwer
De werkvoorbereider stapte op verzoek van zijn vader tien jaar geleden in InterieurBouwens. De vijf jaren daarvoor was hij gymleraar. Een bijzondere carrièreswitch. “Ik heb met heel veel plezier in het onderwijs gewerkt maar was ook toe aan een nieuwe uitdaging. Bij InterieurBouwens werk ik aan de meeste fantastische projecten. Laatst nog hebben we een school ingericht met meubels van wel achthonderd kilo. Het leukste aan het vak is dat je elke keer resultaat ziet. En of het nu een bescheiden meubel of een groot project is: het resultaat is telkens uniek.”

Een mooie klik
Tien jaar geleden startten InterieurBouwens en Borm hun samenwerking op. “Mijn vader liep een vertegenwoordiger van Borm tegen het lijf op een vakbeurs en er was eigenlijk meteen een klik”, vertelt Bouwens. “Voor ons was het een zeer goed moment om met PointLineCAD te starten. We hebben geen showroom en met de software kunnen we toch een mooie visual maken voor klanten. Daarnaast kun je werktekeningen makkelijk uit het programma halen. Juist die combinatie was voor ons tien jaar geleden al belangrijk. En dat is ie nog steeds.”

Speciale vormen
De software van Borm heeft InterieurBouwens in de loop der jaren steeds meer profijt opgeleverd. “We startten met het basisprogramma, maar toen we grotere projecten gingen draaien met specialere vormen leverde Borm alle belangrijke updates”, legt Bouwens uit. “Wat dat betreft zijn we zeer te spreken over de service van Borm. Ze schakelen snel en zijn altijd goed bereikbaar voor vragen of opmerkingen.”
InterieurBouwens heeft vorig jaar een enorme sprong voorwaarts gemaakt met de aanschaf van een nieuwe cnc-machine. “Deze investering betaalt zich inderdaad terug”, bevestigt de werkvoorbereider. “Bij de vorige cnc machine was het nodig om panelen apart te zagen, nu komen alle onderdelen automatisch uit de machine rollen als je er een plaat opgooit. Omdat het zagen van panelen verleden tijd is kunnen we stukken sneller werken.”

Primeur
Dankzij de goede samenwerking tussen leverancier De Groot Bewerkingsmachines, Borm en InterieurBouwens maakt Bouwens een enorme efficiencyslag. Het is de eerste interieurbouwer in Nederland die PointLineCAD heeft uitgebreid met de CAM module van Borm en deze heeft gekoppeld aan dit type nesting machine. Dankzij de 3D functie kan men projecten nog beter presenteren, vertelt de werkvoorbereider.

“Het is ontzettend handig dat je in de 3D tekening verbindingen kunt aangeven. Met een paar simpele handelingen kun je alle panelen overbrengen naar de cnc machine. Was je in de oude situatie nog continue bezig om aparte programma’s te schrijven, nu komen die rechtstreeks uit het tekenprogramma gerold. Dat scheelt echt een hele hoop werk. Voor ons is het een grote stap dat we de machine kunnen aansturen met de computer. Vooral bij grotere projecten levert dit veel tijdwinst op.”

Business is booming
Niet onbelangrijk, want InterieurBouwens zit volgens de werkvoorbereider op zijn zachtst gezegd niet om werk verlegen. “Onze business is booming, het is gewoon amper bij te houden momenteel. PointLineCAD/CAM werpt dus zeker zijn vruchten af. Bovendien: door te werken met 3D tekeningen zien en voelen onze klanten ook echt wat ze krijgen.”
Tekst: Ralf Pijnenburg
Foto's: InterieurBouwens