Nagalmgeluid stiefkindje

Samen met een team binnen Triplaco ontwikkelde directeur Kristoff Ver Eecke sedert 2014 een gans gamma akoestische absorberende Helmholtzpanelen voor toepassing in wand, plafond en meubilair. Triplaco levert deze momenteel wereldwijd aan de hoogwaardige en veeleisende interieurprojectmarkt.
Nagalmgeluid stiefkindje
Nagalmgeluid stiefkindje
Nagalmgeluid stiefkindje
Nagalmgeluid stiefkindje
Na 20 jaar actief te zijn geweest in decoratief technisch plaatmateriaal voor interieurtoepassingen (Unilin Panels) leerde Kristoff Ver Eecke vanaf 2010 als consultant ook onder andere de wereld van houtskeletbouw kennen. Tijdens zijn frequente contacten toen met architecten en uitvoerders in de bouw bleek dat bouwakoestiek in ruime zin een sterk onderschatte problematiek was in het bouwproces.
Naast de 4 ‘harde bouwakoestische thema’s gevel-, lucht-, contact- en installatiegeluid als meest gekende akoestische problemen in de bouw merkte Ver Eecke dat na oplevering bouwheren frequent klaagden over ‘slechte akoestiek’ waar ze eigenlijk geprekscomfort in één ruimte bedoelden.
Dit 5de bouwakoestisch probleem, nagalmgeluid, is lang stiefmoederlijk behandeld in de bouwwereld maar krijgt de laatste 10 jaren steeds grotere aandacht in een streven naar meer comfort in ons woon-, werk-, en ontspanningsleven.
Geïntegreerde oplossingen
Naast de evidente afweging van geluidscomforteisen ten opzichte van budgettaire bezorgdheden door alle stake holders viel het Ver Eecke vooral op hoe zeer er behoefte is aan geïntegreerde productoplossingen die al in het ontwerp van wanden en vaste inrichting opgenomen kunnen worden .
Er zijn namelijk zeer weinig ‘geïntegreerde akoestisch absorberende oplossingen’ op de markt. Vooral akoestische elementen die meestal achteraf kunnen aangebracht worden (zoals wand- en of plafond elementen, schermen, kaders, meeting pods, …. ) zijn het beste bewijs dat bij uittekenen van de ruimtes onvoldoende rekening werd gehouden met het binnengeluidsklimaat.
Print acoustics en Woodcoustics by Triplaco producten bieden met totaaloplossingen voor wand, plafond, binnendeurbekleding en kastfronten juist een antwoord op deze noden.
Ver Eecke: “Producten moeten ook een lange levensduur hebben, dus zijn onze producten stootvast en krasvast en éénvoudig te onderhouden. Ze beantwoorden daarom beter aan lange termijn gebruik dan poreuze zachte absorptie materialen.”
Esthetiek
Triplaco richt zich met al zijn producten op segment van hoogwaardige interieurbouw. Binnen het segment van akoestiek (Print Acoustics en Woodcoustics) is de vraag naar esthetiek even belangrijk als performantie nagalmcorrectie.
Ver Eecke: “Wij bieden een zeer breed assortiment aan in materiaal, vorm, kleur en performantie om aan ontwerper en eindklant een zo ruim mogelijke keuze te geven. Toplagen zijn evenredig verdeeld tussen laminaat en echt houtfineer. Daarnaast zijn producten met geweven vinyl toplaag of met synthetische viltplaten als innovatief materiaal in opmars.”
Wildgroei
Nog te weinig aanbieders/ producenten zijn op een correcte manier met absorberende producten op de markt, vindt Ver Eecke. “Vooral een wildgroei in akoestische schermen, panelen en elementen, zonder enige onafhankelijke bewezen testrapport, kenmerkt deze wereld. Absorptievermogen van een product is ook moeilijk controleerbaar door eindklant zonder test in een nagalmkamer.”
Maar ook bij de ontwerpteams en bouwheren is er nog verbeteringsmarge voor meer kennis over de (zachte) bouwakoestiek en een correcte oplossing voor het juiste probleem, meent hij. “En het wordt er niet éénvoudiger op!”