De drie werelden van De Groot

De vernieuwde showroom van De Groot Bewerkingsmachines biedt dé ultieme machinebelevenis op één locatie. Hiermee is het Brabantse familiebedrijf klaar voor de komende generatie; klaar voor de toekomst.  
De drie werelden van De Groot | Vaktijdschrift Interieurbouw
De drie werelden van De Groot | Vaktijdschrift Interieurbouw
De drie werelden van De Groot | Vaktijdschrift Interieurbouw
De drie werelden van De Groot | Vaktijdschrift Interieurbouw
De toevoeging van een nieuw ontwikkelde reeks machines voor het bewerken van Advanced Materials zorgde er voor dat er een nieuwe indeling gewenst was van het machineaanbod. De oorsprong van het 42-jarig bestaande De Groot Bewerkingsmachines ligt in de houtverwerkende industrie. Tevens verkoopt de houtdivisie ook al twintig jaar machines van Biesse voor de kunststofverwerkende industrie. Samen met deze dealer kwam men op het idee om ook deze machines een plek te geven in de showroom.
Zo is de volledig automatische vacuümvormer van Biesse in staat om zelf kunststofplaten te laden en ontladen door middel van zuignappen. De Terma kan gemakkelijk gekoppeld worden met bijvoorbeeld één van de Materia CNC freesmachines van Biesse, zodat de modellen direct afgewerkt kunnen worden.
De Groot Bewerkingsmachines liet tijdens een speciale persbijeenkomst het thermovormproces zien en toonde onder andere het automatisch laden en lossen van platen en werkstukken. “Door dit soort machines tentoon te stellen wordt de wereld van Advanced Materials een volwaardig onderdeel van ons bedrijf”, zegt sales manager René Schalks. “In geen enkele andere showroom in de Benelux kan de Terma machine van Biesse gedemonstreerd worden.”

In de weer met kunststof
De Groot Bewerkingsmachines richt zich niet zomaar op de markt voor Advanced Materials (kunststof, composiet, schuim en andere materialen). Volgens de sales manager wordt er binnen de interieurbouw steeds meer gewerkt met kunststof, mede op verzoek van binnenhuisarchitecten. Advanced Materials worden veelvuldig toegepast in luxe interieurs, waarin transparantie een belangrijk uitgangspunt is. “Deze markt is duidelijk in beweging, benadrukt Schalks. “Klanten waarderen deze extra keuze in ons aanbod, dat merkten we onlangs ook tijdens speciale ontbijtsessies die we hielden. Zij hoeven ook niet meer naar landen als Italië af te reizen om dit soort machines live aan het werk te zien.”

De ideale kapstok
De introductie van het volwaardige Advanced Materials democenter diende als kapstok voor de complete verbouwing van de nieuwe showroom van De Groot Bewerkingsmachines. Die startte op 16 maart dit jaar, juist toen Nederland in lockdown ging door de coronacrisis. Schalks: “Gezien de niet geringe investering zou het een logische keuze zijn geweest om vanwege de coronacrisis niet te beginnen aan de verbouwing. Maar we zijn toch blij dat we bewust hebben gekozen om zoals gepland door te zetten. Want met de nieuwe showroom is het familiebedrijf, dat wordt gerund door Ruud de Groot en zijn zoon Martijn, helemaal klaar voor de komende generatie.”

Ruimte en overzicht
Wat begon als een idee voor een kleine aanpassing is uitgemond in een grootse verbouwing van de showroom. Waar voorheen de machines speels door elkaar stonden is nu gekozen voor rust, ruimte en overzicht. In een black box zijn drie werelden van De Groot gecreëerd, specifiek voor ieder vakgebied. Iedere machine krijgt de aandacht die ze verdient. Nergens in Europa vind je zo’n groots en exclusief aanbod opgesteld. Vrijwel alle machines staan aangesloten en de productspecialisten geven, op afspraak, dagelijks uitleg en demo’s waarbij specifieke vraagstukken van de klant worden beantwoord. Ook als het gaat om toekomstgerichte onderwerpen zoals over efficiëntie en flexibiliteit. Ofwel, hoe kan je productieprocessen beter inrichten zodat je sneller, slimmer en dus voordeliger kunt produceren.

De visie van de architect
De vernieuwde showroom is ontworpen door architect Hans Kuijten. Hij ontwerpt al 25 jaar interieurs voor particulieren en hospitality projecten. Met zijn driedimensionale ideeën verandert hij ruimtes tot een plek waar je je thuis voelt. Kuijten heeft zijn inspiratie uit het logo van De Groot gehaald. Belangrijk was dat de grote ruimte warm, cosy en intiem oogde. En met gebruik van natuurlijke materialen en tinten en herhaling van elementen is een mooie balans gevonden. De vernieuwde showroom is nu echt een verlengstuk van het gedachtegoed van De Groot geworden.

Kwalitatief aanbod
Samenwerking met de juiste leveranciers is belangrijk. De Groot Bewerkingsmachines kiest er dan ook bewust voor om selectief met een aantal fabricaten samen te werken. De 16.000 m² showroom moet ‘De Groot’ zijn met de merken die het vertegenwoordigt. Zo kan de onderneming alle nieuwste innovaties meenemen in het advies naar de klant. De Groot levert machines, (hand)gereedschap en onderdelen voor onder andere boren, zagen, verbinden, schaven en frezen, maar ook voor CNC-bewerken, schuren, opsluiten en persen.