Efficiënt omgaan met elektriciteit in de werkplaats

Het ondernemersbestaan brengt risico’s met zich mee, maar vooral ook kansen. Door slim te investeren en kritisch te zijn op de uitgaven, kun je de concurrent een stap voor blijven. Betrek je daarbij ook nog het aspect duurzaamheid, dan valt er wellicht heel wat voordeel te behalen. Het gebruik van elektriciteit in de werkplaats is daar een mooi voorbeeld van. Hoe heb je dat in jouw onderneming geregeld? De kans is groot dat hierop te besparen valt.
Efficiënt omgaan met elektriciteit in de werkplaats
Schakel apparaten helemaal uit. Het klinkt eigenlijk te simpel om te benoemen, maar toch doen we het. Vaak laten medewerkers machines onnodig lang draaien. Met draaien bedoelen we in dit geval niet de momenten waarop de machines die daadwerkelijk in gebruik zijn. We hebben het over de machines die stand-by staan en dus wel elektriciteit gebruiken, terwijl ze niet worden gebruikt. Als er geen specifieke reden voor is om dit te doen, schakel ze dan helemaal uit. Dat scheelt een stuk in de kosten.

* Stap over op ledverlichting. Waar gewerkt wordt, is goed licht nodig. Maar de hele dag de verlichting volop laten branden kost geld. Met ledverlichting bespaar je aanzienlijk op je elektriciteitsrekening. Inventariseer eens welke lampen in jouw werkplaats nog vervangen moeten worden en ga er meteen mee aan de slag.

* Overweeg de aanschaf van zonnepanelen. Heb je een eigen magazijn? Dan is de kans groot dat je volop ruimte hebt voor zonnepanelen op je dak. Zeker met de huidige stimuleringsregelingen vanuit de overheid is het interessant om er direct werk van te maken. Dan kun je binnen afzienbare tijd een lagere energierekening tegemoet zien.

* Controleer of je niet te veel betaalt voor elektriciteit. Via Easyswitch kun je dat eenvoudig vergelijken. Misschien denk je dat het zo’n vaart niet zal lopen en dat de tarieven elkaar nauwelijks ontlopen. Maar dat is een misverstand, want heel wat ondernemers hebben op deze manier een forse besparing kunnen realiseren. Dus bekijk alle energieleveranciers en bepaal wat voor jouw onderneming het meest gunstige aanbod is.

* Tenslotte het advies om ook weer niet te zuinig te doen. Het is goed om op de kosten te letten, maar dat mag niet ten koste gaan van de efficiency binnen je bedrijf. Als jouw drang naar kostenreductie een beperking van de bedrijfscapaciteit met zich meebrengt, zit je uiteindelijk op het verkeerde spoor.