Hergebruik heilig in Hengelo

EGM architecten en Harmeling Interieurs etaleren de circulaire en duurzame ambities van de gemeente Hengelo in de inrichting van het gerenoveerde stadhuis en het nieuwe stadskantoor van Hengelo. Zo is meubilair dankzij speciaal ontwikkelde tandverbindingen in de toekomst makkelijk uit elkaar te halen en is 400 m2 aan melamine-platen uit de oorspronkelijke huisvesting hergebruikt.
Hergebruik heilig in HengeloDe juiste mix van hedendaagse technieken en productiemethoden, gecombineerd met elementen uit de omgeving. Dat is het stadhuis Hengelo. Een eigentijds, energiezuinig en duurzaam ontwerp dat rekening houdt met het verleden en gericht is op de toekomst. Van het bestaande monumentale stadhuis en het nieuwe stadskantoor is één functioneel geheel gemaakt dat het stedelijke weefsel versterkt.
EGM is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwbouwdeel en het interieurontwerp voor zowel nieuw- als oudbouw. Het ernaast gelegen monumentale stadhuis is onderdeel gebleven van het stadskantoor en heeft een directe verbinding gekregen met de nieuwbouw via een passerel.
Hergebruik heilig in HengeloCollectief geheugen
Het bestaande stadhuis is onderdeel van het collectief geheugen van de inwoners. Bij de totstandkoming van het ontwerp vormden de rol van het stadhuis en de kenmerken van de stad Hengelo een belangrijke inspiratiebron. Het ontwerp van het nieuwe stadskantoor en het monumentale stadhuis is een zoektocht geweest naar een evenwicht tussen techniek en romantiek. Zo komen de Hengelose staaltechniek, de vakwerkboerderijen, de zouttorens en natuurlijke materialen uit de streek zoals hout en baksteen terug in het ontwerp.

Identiteit
EGM architecten heeft bij de aanvang van het interieurproject grondig onderzoek uitgevoerd naar de identiteit van de gemeente Hengelo. Op deze manier is het ontwerp op een natuurlijke manier tot stand gekomen, in samenwerking met de gemeentelijke organisatie en de gebruikers. Er zijn bijvoorbeeld workshops gehouden waarin gebruikers hun interieurwensen kenbaar konden maken.
Tevens kwamen tijdens workshops de technische en logistieke uitdagingen aan bod. Het resultaat is een interieur dat zeer ruimtelijk oogt en integreert met de natuur en de techniek van Hengelo. Bijzonder element is bijvoorbeeld de vloer van Interface, die iedere verdieping die je hoger komt in het gebouw groener kleurt.
Hergebruik heilig in HengeloTechniek
EGM architecten en Harmeling Interieurs hebben de technieken die Hengelo rijk is op een spontane wijze terug laten komen in het interieur. Dit komt onder meer terug in het meubilair, dat zeer flexibel is. Interieurarchitect Jeroen de Bruijn van EGM architecten: “In de meubelindustrie is men gewend om technische details zoveel mogelijk weg te poetsen. Wij hebben er juist voor gekozen om het technische erfgoed van Hengelo terug te laten komen in het meubilair. Zo hebben we negen Hengelose wijken geïntegreerd in de greepjes van de kasten. Dus als je een kastje opent, heb je als het ware een stukje Hengelo vast. De grepen zijn gemaakt van messing, een schitterend materiaal dat heel technisch oogt.”

Berghoef
EGM architecten haalde zijn inspiratie uit een interieuroplossing van J.F. Berghoef, die een halve eeuw geleden verantwoordelijk was voor het ontwerp van het stadhuis van Hengelo. Berghoef maakte onder meer stoelen met een poot met acht hoeken, die stonden voor de acht wijken waaruit destijds Hengelo bestond.
“Dit vond ik een heel mooi principe, dat we met plezier hebben voortgezet in het huidige interieur”, aldus De Bruijn. “Verder heeft een lokale meubelmaker een deel van het meubilair van Berghoef gerestaureerd en opnieuw gestoffeerd. Deze meubels zijn vervolgens opnieuw geplaatst in het huidige interieur.”
Hergebruik heilig in HengeloTandverbindingen
Harmeling Interieurs heeft tevens meegedacht over hoe de meubelen in de toekomst hergebruikt kunnen worden. Er is bijvoorbeeld geen lijm gebruikt zodat het meubilair in de toekomst weer makkelijk uit elkaar gehaald kan worden zonder beschadiging op te lopen. EGM architecten ontwikkelde hiervoor tandverbindingen. Verrassend zijn de details die hierbij zijn ontstaan voor werkbladen en pantry’s. Door gebruik van een cnc frees zijn bijzondere haakse houtverbindingen ontstaan in de vorm van de letter H van Hengelo.

Duurzame materialen
Harmeling Interieurs heeft een grote publieksbalie met meerdere werk- en spreekplekken, wachtmeubilair, pantry’s, koffiemeubels, lockerkasten en akoestische elementen gerealiseerd. De interieurbouwer heeft meegedacht in de ontwerpfase over circulaire en duurzame doelstellingen en technische oplossingen en heeft zoveel mogelijk gebruikt gemaakt van gerecyclede, circulaire en duurzame materialen. Het interieur van het stadhuis en het stadskantoor staat dus volledig in het teken van hergebruik, geheel in lijn met de duurzame ambities van de gemeente.
Hergebruik heilig in HengeloPopulieren multiplex
Zo is al het eikenhout FSC-gecertificeerd en heeft Harmeling Interieurs gebruik gemaakt van FSC-gecertificeerd populieren multiplex, één van de snelst groeiende houtsoorten. Dit materiaal is licht, sterk en bijzonder goed verwerkbaar. De stiltewerkplekken hebben wanden gekregen met natuurlijke vlasisolatie. De vilten bekleding aan de buitenzijde is gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Het PET-vilt is comfortabel en heeft goede geluiddempende eigenschappen. Zelfs het schuim in de kussens van de zitbanken is vervaardigd op basis van plantaardige ricinus olie.

Trots
Mark Vrugteveen, projectleider Facilitair bij de gemeente Hengelo, is bijzonder trots op de nieuwe huisvesting: “We hebben met een topteam en toppartners een geweldig resultaat geleverd. Samen met Gispen (circulair kantoormeubilair), Harmeling Interieurs (circulaire interieurbouw), Reisbalans (duurzame mobiliteit) en BonTon (circulaire afvalbakken) hebben we de duurzame ambities van de bouw doorgezet in het interieur. Verder zijn er slimme lockers geplaatst van VECOS en geeft de rijke beplanting van Planting Power het groene gevoel waar de collega’s om hebben gevraagd. Door het integrale interieur ontwerp van EGM architecten sluit de inrichting visueel en functioneel naadloos aan bij het gebouw en haar gebruikers.”Hergebruik heilig in Hengelo

Metabo