Hoe verduurzamen?

Verduurzamen is het modewoord van deze tijd. Het is een trend geworden om duurzaam te leven en dat is maar goed ook, want het is bittere noodzaak geworden om te kiezen voor een leefstijl die minder belastend is voor het milieu. Maar het verduurzamen van het huishouden is niet alleen een kwestie van slim omgaan met energie.
Hoe verduurzamen?
Het goed isoleren van je woning en het zuinig zijn met elektriciteit, gas en andere energiebronnen is natuurlijk belangrijk, maar het bewuster kiezen voor producten voor de inrichting van je huis levert ook een forse bijdrage.
Toegegeven, een duurzame keuze is niet altijd de meest voordelige keuze. Maar in dat opzicht zullen we massaal een offer moeten brengen aan een betere wereld. Willen we onze planeet voor de toekomstige generaties veiligstellen, dan zullen we daarin nu moeten investeren. Een goed voorbeeld hiervan is het gebruik van verf. Veel verfsoorten bevatten parabenen en andere giftige stoffen. Wanneer de verf gebruikt wordt, komen die stoffen vrij en dat is schadelijk voor het milieu. Verf op waterbasis klinkt misschien wat vriendelijker, maar ook die verfsoorten bevatten dergelijke giftige stoffen. Het is beter om te kiezen voor verf op basis van natuurlijke pigmenten zoals kalk of gips.

Snijafval recyclen
Ook in de meubelbranche speelt duurzaamheid tegenwoordig een grote rol. Neem nu bijvoorbeeld leren meubelen. Het leer dat voor deze meubelen wordt gebruikt, moet natuurlijk eerst op maat worden gesneden. Dat gebeurt op basis van een patroon en daarbij is er altijd sprake van overblijvende stukjes leer, het zogenoemde snijafval. Werden die stukjes voorheen nog weggegooid, tegenwoordig worden ze vermalen en van dat gemalen leer wordt een nieuwe grondstof gefabriceerd dat weer kan worden gebruikt om meubelen mee te bekleden. Een gerecyclede versie van leer dus in feite. Besef dat elk meubelstuk van dit materiaal een bijdrage levert aan duurzaamheid.

Vergelijken
Internet maakt besparen simpel. Vergelijk gemakkelijk je energie online en kies de voordeligste aanbieder. Daarmee heb je echter vooralsnog alleen maar je eigen portemonnee gespaard. Wil je ook het milieu een dienst bewijzen, dan zorg je ervoor dat het verbruik omlaag gaat. Dat bereik je bijvoorbeeld door ledverlichting te gebruiken. Een ledlamp verbruikt veel minder elektriciteit dan een traditionele gloeilamp, maar gaat ook nog eens veel langer mee, zelfs tot wel vijftig keer langer! Want al heb je de beste energieleverancier gevonden, het besparen zul je uiteindelijk toch zelf moeten doen!