Circulair en smaakvol interieur

INTOS, full service specialist voor interieurafbouw, heeft het ontwerp van het Unilever Foods Innovation Centre (Hive) op Wageningen Campus op bijzondere wijze tot leven gebracht. Een groot deel van de meubels is gemaakt van gerecycled materiaal. Tevens zijn onderdelen van het interieur van de drie gesloten Unilever R&D locaties in Nederland, Duitsland en Polen verhuisd naar Wageningen Campus.
Circulair en smaakvol interieur
Circulair en smaakvol interieur
Circulair en smaakvol interieur
INTOS bedacht samen met Fokkema & Partners Architecten een integraal concept, dat de bonte verzameling bestaand meubilair, met alle bestaande stofferingen, bureaubladen en schoonheidsfoutjes, volledig omarmt.
Afwerkingen van vloeren, wanden en specials bestaan onder meer uit ‘reclaimed’ eiken planken, ocean plastic-platen, tapijten van versneden reststukken en stofferingen van gerecycled materiaal, zoals PETvilt.
Minimum-waste principe
Het maatwerk meubilair kenmerkt zich door gebruik van multiplex voor een laagdrempelige uitstraling. De maatwerk elementen zijn ontworpen vanuit een minimum-waste principe, waarbij modulaire elementen zijn gedimensioneerd op basis van standaard afmetingen van plaatmaterialen.
Marnix Heemskerk, projectdirecteur en partner bij INTOS: “Fokkema & Partners Architecten heeft ons gevraagd om echt mee te denken in het circulaire proces en gebruik gemaakt van onze kennis.
Door bij het ontwerp van het meubilair rekening te houden met de afmetingen van ons plaatmateriaal, hebben we een efficiencyslag kunnen maken en het zaagverlies tot een minimum beperkt.”
Connectiviteit
In lijn met het transparante ontwerp van Paul de Ruiter Architects staat connectiviteit centraal. INTOS heeft meubilair geproduceerd dat optimaal is afgestemd op de nieuwe manier van werken van Unilever, vertelt Heemskerk.
“Voor een optimale kennisdeling en samenwerking is het meubilair flexibel in te delen. Om het personeel hieraan te laten wennen hebben we een jaar geleden een proefopstelling geplaatst op de locatie van Unilever in Vlaardingen.
Deze opstelling is vervolgens meeverhuisd naar Wageningen. Het gaat bijvoorbeeld om flexibele banken, whiteboards, lockerwanden en bureaus. Deze strategie heeft bijzonder goed uitgepakt.”

Goede klik
Fokkema & Partners Architecten is zeer verheugd over de samenwerking met INTOS en is van mening dat de interieurbouwer het ontwerp echt tot leven heeft gebracht.
Heemskerk bevestigt de goede klik tussen beide partijen. “We weten elkaar goed te vinden en komen op die manier tot bijzondere oplossingen. Dit project heeft echt wat los gemaakt. De kennis die we hebben opgedaan kunnen we ook weer gebruiken in volgende projecten.”
Foto’s: Ossip van Duivenbode
Ralf Pijnenburg