Nesting is de toekomst

Wat er ook gezegd wordt, feit is dat nesting de productiemethode van de toekomst is. Waarom? Omdat iemand zonder een nesting machine gewoon niet meer concurrerend kan werken. Dit is de visie van Tom Smeets van PaletteCAD Nederland. 
Nesting is de toekomstNesting is de toekomstNesting is de toekomstNesting is de toekomst
Smeets herkent dit uit de tijd dat hij de eerste CNC doorloopmachine in de timmerindustrie programmeerde. “In 2002 stond heel Nederland vol hoekopstellingen van BOS-machines. Ik heb toen voorspeld dat CNC de productiemethode van de toekomst in de timmerindustrie zou zijn. In 2019 worden kozijnen dan ook alleen nog machinaal op CNC doorloopmachines vervaardigd.”
Het mogelijk om de beladings- en ontladingssystemen aan de nestingmachine te koppelen. “Dit maakt manloos produceren mogelijk. Ook het etiketteren kan automatisch in de beide stations. Bedenk dat een nesting machine in de aanschaf goedkoper is dan een console machine; een rekensommetje is dan snel gemaakt. Enige drempel was tot voor kort de inefficiëntie van de kopse kant bewerkingen voor de bestaande plaatverbinders zoals deuvels, Clamex, Tenso, Cabineo en het Dubbel Action Systeem (DAS).”
Nadelen van de baan
De klant heeft de keuze om onderdelen met kopse boringen na het nesten te bewerken. “Dit is wel erg arbeidsintensief en ook het uitsorteren plus het deel voor deel op de nesting machine plaatsen is een nadeel. Als er toch voor volledige automatisering wordt gekozen dan kan de klant, afhankelijk van het systeem, te maken krijgen met veel afval en vervuiling, plaatverspilling, dure aggregaten, dure plaatverbinders en langere productietijden.”
Begin 2019 lanceerde PaletteCAD de FixChip. In juli werd dit gevolgd door een diamantfrees die zowel de boor- als de freesbewerking in één arbeidsgang doet. Smeets: “Dankzij deze combinatie zijn alle nadelen van eerdergenoemde oplossingen van de baan. Nu zijn onderdelen na de nestingbewerkingcyclus klaar voor de kantenlijmer en montage. De FixChip is op alle nesting machines en met ieder softwareprogramma toe te passen. Er is sprake van ongeveer 20 % minder materiaalverbruik en ongeveer 40% minder productietijd in vergelijking met bijvoorbeeld het DAS-systeem.”
Sterke marktpositie
Smeets vervolgt: “Er is voor alle machinefabrikanten nog werk aan de winkel. Momenteel heeft ieder systeem nog zijn beperkingen en restricties om tot een goed nesting resultaat te komen. Met de postprocessor van PaletteCAD weten wij voor iedere nestingsoftware het maximale resultaat te behalen. En met de boor/frees bewerking naast het deel lost de FixChip als veel nesting problemen op.”
Maar schijnbaar beseffen velen nog niet dat ze door het aanbieden van goede nestingsoftware een hele sterke marktpositie kunnen veroveren. Smeets is er echter van overtuigd dat het niet lang zal duren voordat diverse nesting softwaresystemen de puntjes op de I zetten.
Huisbeurzen
Inmiddels zijn er al meerdere interieurbouwers in binnen- en buitenland die met de FixChip produceren op nesting machines. “Iedereen is enthousiast. Ook de machineleveranciers zijn overtuigd. We worden dan ook op veel huisbeurzen uitgenodigd om de FixChip te demonstreren. Zo hebben we recent bij CNC-Team in Heteren demo’s georganiseerd. Ook waren we te gast bij SCM in Wormerveer. Voor Nederland en België staan de opendeurdagen bij HACO (Biesse), Rogiers (SCM) en Houteq (Masterwood) op het programma. Natuurlijk kunnen mensen contact opnemen om te kijken of we bij een van onze enthousiaste gebruikers in de keuken mogen kijken. Aan eigenaren van nesting machines kunnen we een monster opsturen. Ook kunnen we de speciale FixChip boor/frees voor de test ter beschikking stellen, evenals een nesting programma.”