Kijkje in keuken Kempa

Kempa, toeleverancier voor de keuken- en interieurbouw, heeft samen met machineleverancier Rogiers onlangs de opendeurdagen gehouden in Herentals (België). Meer dan 668 bezoekers vonden hun weg naar de opendeurdagen, waar ze onder meer de werknemers van Kempa live aan de slag konden zien. Dit kon op veel waardering rekenen van de aanwezige keukenbouwers en interieurbouwers.
Kijkje in keuken KempaKempa bestaat 26 jaar en verhuisde in 2004 naar een nieuwe productieruimte in Herentals, waar buurman Rogiers zich in 2017 vestigde. Omdat beide bedrijven zich richten op dezelfde doelgroep is het gezamenlijk organiseren van opendeurdagen een logische stap. Filip Laureyssen, verantwoordelijk voor marketing en relatiebeheer bij Kempa, spreekt van een succesvol evenement:“De opkomst was zeer groot. De aanwezige bezoekers waren prima verdeeld over de twee dagen (vrijdag en zaterdag). Klanten van Rogiers die ons nog niet kenden, toonden volop interesse in onze producten en omgekeerd gold hetzelfde. Dit was commercieel gezien zeker van meerwaarde.”

Kijkje in keuken KempaProwood
Kempa neemt normaliter deel aan de vakbeurs Prowood, maar besloot de laatste editie van het driejaarlijkse event voor de houtverwerkende nijverheid aan zich voorbij te laten gaan en het beschikbare budget volledig te besteden aan de opendeurdagen. Een zeer bewuste stap, aldus Laureyssen. “Op Prowood kunnen we alleen onze keukendeuren laten zien, terwijl we tijdens de opendeurdagen ons volledige bedrijf kunnen presenteren. Dat is een belangrijk voordeel. Vergelijk het met een bezoek aan een restaurant. Als je in de keuken krijgt te zien hoe je eten wordt bereid, geeft dat echt iets extra’s.”

Kijkje in keuken KempaPoederlak
Bezoekers toonden volop belangstelling voor de fabricatie van mdf poederlakfronten, waar Kempa Products in 2015 mee gestart is. De onderneming merkte dat de vraag naar dit alternatief voor solventlak aan het toenemen was. Inmiddels maakt Kempa een sterke groei door met het poederlakken op mdf. “We zijn er zeer succesvol mee”, bevestigt Laureyssen. “De omzet blijft stijgen. Bezoekers wilden tijdens de opendeurdagen heel graag zien hoe het proces van poederlakken op mdf in zijn werk gaat. Niet alle keuken- en interieurbouwers zijn vertrouwd met dit systeem. Dat geldt ook voor de eindklant. Eiken deuren kennen ze wel, maar van gepoederlakte mdf deuren heeft slechts 30% weet. Als dit percentage groeit, moeten ook de interieurbouwers automatisch mee.”

Kijkje in keuken KempaPrijs en kwaliteit
Volgens de marketingmanager is zowel de prijs als de kwaliteit van mdf poederlak gunstiger dan die van solventlakken. Het proces gebeurt zo goed als volledig automatisch, waardoor de personeelskosten en dus ook de prijzen laag worden gehouden. Door de mogelijkheid om 1-laags te werken met een lagere uithardingstemperatuur wordt het mdf veel minder belast, wat de kwaliteit ten goede komt. Nieuwe innovaties in het fabriceren van poederlakken hebben er bovendien toe geleid dat verkleuring van de toplaag tot een minimum wordt gereduceerd.

Kijkje in keuken KempaSignalen
Uit de groei op het gebied van mdf poederlakfronten blijkt dat Kempa goed luistert naar signalen vanuit de markt. Daarnaast investeert de leverancier voortdurend in nieuwe technologieën en moderne machines, waar bezoekers van de opendeurdagen kennis mee konden maken. Laureyssen: “We blijven altijd up to date, zodat we de vraag van de eindklant goed kunnen beantwoorden. Door producten op maat te leveren, tot op de millimeter nauwkeurig.”
Kijkje in keuken KempaKempa opereert met name in de high end sector. Belgen blijken namelijk zeer welwillend om flink te investeren in een nieuwe keuken. “We leveren luxe fronten. Niet van kunststof, maar van fineerhout, massief hout, poederlak op mdf of gelakte deuren. Belgen beschouwen het interieur steeds vaker als een verlengstuk van hun high end keuken. Hier spelen wij met onze producten heel goed op in”, aldus de marketingmanager van Kempa.
Ralf Pijnenburg