Verantwoordelijkheid hoog in het vaandel

Het Duitse Mewa vervaardigt als aanbieder van textieldiensten zijn industriële poetsdoeken in een eigen weverij in Duitsland. Zo komt het bedrijf ook zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid na: arbeidsomstandigheden en lonen vallen immers ook bij leveranciers gemakkelijk te controleren.

Verantwoordelijkheid hoog in het vaandel | Vaktijdschrift Interieurbouw
Verantwoordelijkheid hoog in het vaandel | Vaktijdschrift Interieurbouw
Verantwoordelijkheid hoog in het vaandel | Vaktijdschrift Interieurbouw

Mewa draagt verantwoordelijkheid hoog in het vaandel: niet alleen verantwoordelijkheid voor het milieu, maar ook voor werknemers en consumenten – en dan denken we aan sociale normen, veiligheid op het werk en innovatieve producten en diensten die gemakkelijk te volgen zijn.

Hermann Gebauer, die Mewa oprichtte in het begin van de 20ste eeuw, had toen een revolutionair idee: bedrijven en ambachtslieden wilde hij voor het schoonmaken van apparatuur gestandaardiseerde poetsdoeken aanbieden, die na gebruik zouden worden opgehaald, gewassen en terugbezorgd om ze opnieuw te gebruiken. Daartoe stichtte hij in Saksen de 'Mechanische Weberei Altstadt', afgekort tot Mewa. De onderneming bracht dus al meer dan honderd jaar geleden het basisprincipe van zuinig omspringen met grondstoffen in de praktijk.

Meer dan 2,8 miljoen mensen gebruiken in de meest uiteenlopende bedrijven dag na dag poetsdoeken van Mewa om machines en apparatuur te reinigen. De poetsdoeken worden in 21 landen bij de klanten opgehaald en terugbezorgd. In het Duitse Immenhausen worden jaarlijks ongeveer 105 miljoen doeken geweven.