Prowood groeit

Prowood groeitBeursorganisator Olivier Claesens van Claever Associates toonde zich op de Prowood persconferentie van 22 juni niet weinig trots op het op dat moment al geboekte aantal deelnemers en vierkante meters. Voorzitter van de adviesraad Philippe Rogiers van Rogiers-Vanpoucke benadrukte het belang van de beurs in relatie tot de Industrie 4.0 en ‘the internet of things’.

Olivier Claesens: “Dat wij op hetzelfde ogenblik - 3 jaar geleden - nog maar op 181 deelnemers en op 14.000 m² netto oppervlakte konden rekenen (wat conjunctureel niet slecht was op dat moment) kunnen wij nu, op 4 maand van het opengaan van de deuren, reeds op een nog significantere manier deelnemers tellen: 194 deelnemers en 15.400 m² netto oppervlakte.
Prowood (net als diens Nederlandse tegenhanger HoutPro+) vindt plaats slechts om de 3 jaar en net daarom is die een absolute must voor iedereen die actief is in die markt.”
Ook op deze zesde editie zal er heel wat te beleven zijn op de beursvloer, vertelde Claesens. “Er zijn tal van interessante workshops zoals trends in snijgereedschappen, aandachtpunten bij de plaatsing van buitenschrijnwerk bij dikke isolatie en ETICS toepassingen, 7 planningstechnieken, veiligheid, de FSC Project awards, de PEFC foto tentoonstelling enzovoort. Daarnaast heeft men, met dank aan Wood.be een tentoonstelling met innoverende materialen kunnen samenbrengen, onder de vaandel van MateriO.”Prowood groeit

Industrie 4.0
Philippe Rogiers: “Vandaag is de houtverwerker (met dit woord bedoel ik alles wat in de bouw gebeurt: massieve verwerking, interieur, keukenbouw, houtskeletbouw, houthandel, enz.) zich aan het klaar maken voor de zogenaamde Industrie 4.0 en IOT (internet of things ). Industrie 4.0 is de oplossing van de tweedeling tussen klant specifieke producten en massaproductie. Om dit mogelijk te maken moeten commerciële, logistieke en productieprocessen nauw met elkaar verbonden zijn.”
“Volgens analisten wordt de grootste economische impact van het ‘Internet of Things’ verwacht op de werkvloer, het energienetwerk en in vrijwel elke tak van de grootschalige industriële omgeving”, vervolgde Rogiers. “Van kleine tot grote houtverwerker is men nu begaan met de aanpassing van het machinepark. De klassieke machines voor de houtbewerking worden vervangen door machines met hoogwaardige sturingen. Klassieke machines zijn als het ware CNC-machines geworden, geconnecteerd met softwarepakketten of geïnstalleerd op krachtige computers van het bureel. Laten we dan nog niet spreken van industriële machines zoals CNC frees-, zaag- en boormachines waar de evolutie niet meer te stuiten is. Daarvoor hebben wij als machine-importeurs, -constructeurs een beurs nodig als Prowood. Om samen met de bezoeker, de vakmensen de nodige energie te leveren aan onze economische boot om samen met onze klanten de golf verder te kunnen opvaren.”

Prowood groeitVernieuwing
Bruno Parent, Egger Benelux: “Prowood is hét platform voor de professionelen uit de houtsector waar hen de unieke kans geboden wordt om zich in één dag volledig te laten inspireren en informeren over de nieuwste producten en services uit onze sector. Prowood is het tijdstip om tijd te nemen om met de standhouders in gesprek te gaan om alles persoonlijk te laten toelichten. Alles evolueert sneller dan ooit en het productgamma verbreedt zich dermate in de diepte en de breedte, dat de vakman dient ondersteund te worden om hem klaarheid en wegwijs te geven in dit aanbod. Wij toeleveranciers dienen de informatie van dit aanbod en mogelijkheden op een vlotte wijze over te brengen. Digitale communicatie via het internet is de snelste en eenvoudigste weg om dit mogelijk te maken. “
“Apps zullen het persoonlijke contact niet vervangen maar de efficiëntie verhogen van de vakman in de keuzes die hij maakt voor het aanleveren van goederen vanuit zijn toeleveranciers,” aldus Parent. “Eens de beslissing genomen welk materiaal toegeleverd dient te worden, is een onfeilbare logistiek levensnoodzakelijk om het product snel en in de beste omstandigheden bij de vakman te leveren.”
Digitaliseren op zich kan geen doel zijn, stelt Parent: “Essentieel is dat firma’s met de beste digitale oplossingen en logistieke service niet overleven zonder aandacht te besteden aan vernieuwing en voor de vakman voelbare innovatieve producten, draaiende machines en persoonlijk contact en dit bewijst Prowood bij iedere editie.”

Women
Angélique Monballieu, (Blum / Van Hoecke), vice-voorzitter van de adviesraad somde een aantal punten op die PROWOOD anders maken dan andere beurzen. “Ten eerste, de beursorganisatie, die met hart en ziel deze beurs organiseert maar ook en vooral zeer veel interesse toont voor de producten. Ten tweede, een hechte adviesraad die op geregelde tijdstippen samenkomt (in de avond want eerst ook werken in onze bedrijven) en waar niks te veel is om ervoor te zorgen dat PROWOOD slaagt, een hoogtepunt is voor de houtsector. Beleving op de beursvloer is en blijft één van de prioriteiten waar de adviesraad voor pleit.”
Tot slot kondigde Monballieu nog een speciale activiteit aan: “PROWOOD telt overwegend mannelijke bezoekers maar staat meer dan open voor vrouwelijke bezoekers. En als enige vrouw van de adviesraad ben ik vereerd aan te kondigen dat het internationale WOMEN IN EXHIBITION NETWORK, een groep vrouwelijke actieve dames in de beurswereld, een bezoek gaan brengen aan de beurs Prowood onder leiding van mezelf.”

Novanorm