Material Xperience: van biobased tot afval

#interieurbouw 30-03-2018
Material Xperience: van biobased tot afval

De materialenbeurs Material Xperience 2018, van 13 tot en met 15 maart, was de grootste editie ooit. Dit jaar was de beurs uitgebreid met vier extra sectoren. In plaats de aandacht alleen op architectuur en interieurarchitectuur te richten, breidden ze dit jaar uit met de sectoren Products, Mobility, Graphic & Packaging en Fashion & Workwear. En niet voor niets, want met 140 tevreden exposanten, 55 sprekers en ruim 7.500 geïnspireerde bezoekers kan Material Xperience een daverend succes genoemd worden.
Material Xperience: van biobased tot afval
Dit jaar werd besloten om Material Xperience, die zich voorheen voornamelijk richtte op (interieur)architectuur, uit te breiden en ook de creatieve professional uit de sectoren Products, Mobility, Fashion & Workwear en Graphic & Packaging de meest innovatieve materialen en bedrijven in de sector te laten zien. Dankzij de inspanningen van de ambassadeurs Caroli Buitenhuis (Graphic & Packaging), Marina Toeters (Fashion & Workwear), Marcel Vroom (Products) en Erik Tempelman (Mobility), alsook Odette Ex (Interior) en Ulrich Knaack (Architecture) waren in zes prachtige tentoonstellingen de meest innovatieve producten uit de sectoren te zien.

The Future of Interior
Ook de sector interieur was prominent aanwezig op de beurs. Donderdagochtend 15 maart stond dan ook in het teken van deze sector, met onder andere het lezingenprogramma ‘Meet the future of… Interior’, met lezingen van Interior-ambassadeur Odette Ex van Ex Interiors, Simone de Waart van Material Sense, ontwerpster Nienke Hoogvliet en ontwerper Tjeerd Veenhoven. Tijdens dit lezingenprogramma gingen de sprekers in op hun visie op de toekomst van interieur en met name op materiaalgebruik.
Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp, ook bij interieur. Veel materialen die nu nog op olie gebaseerd zijn zullen in de toekomst worden vervangen door biobased en gerecyclede materialen en andere materialen die in de circulaire economie passen.

Interior-tentoonstelling
Ook de Interior-tentoonstelling richtte zich op het gebruik van duurzame materialen om mee in te richten, van biobased materialen tot materiaal dat normaal wordt gezien als afval.
Japanse ontwerpster Kuniko Maeda maakt bijvoorbeeld kunstobjecten van papier van oude papieren zakken, waardoor ze nieuwe waarde geeft aan een ondergewaardeerd materiaal. Daarnaast kon je de lampenkappen zien gemaakt door Jonas Edvard en Nikolaj Steenfatt, gemaakt van zeewier gevonden aan de Deense kust en gerecycled papier. Mieke Meijer liet haar Formworks zien, objecten gemaakt door middel van ‘slipcasten’. Van Tjeerd Veenhoven was zijn palmleer tentoongesteld en van Huis Veendam hun materiaal gemaakt van natuurlijke vezels en zetmeel.

Wollen tapijt
Textielontwerpster Marianne Kemp liet haar ontwerpen met paardenhaar zien, geweven met onconventionele weeftechnieken. Ontwerpster Margaret van Bekkum maakt wandtapijten van vilt, gecombineerd met materialen zoals koper of goud, die een positief effect hebben op de akoestiek in een ruimte. Claudy Jongstra, een internationaal gerenommeerd kunstenares, stelde een van haar wollen tapijten tentoon, geverfd met natuurlijke materialen. De Wolwaeren van Roland Pieter Smit waren ook te zien, gemaakt van wol van Texelse schapen en gemaakt door mensen met een verstandelijke of lichamelijke handicap.

Koeienmagen
Ontwerpster Billie van Katwijk werkt niet met schapenwol, maar met koeienmagen. Van dit materiaal dat voorheen als afval werd beschouwd, maakt Billie de mooiste stukken leer met verschillende texturen, die verschillende functies van de magen laten zien. Samira Boon liet haar ARCHI FOLDS zien, interieurtextiel dat een akoestische werking heeft. Het project Autumn Birch van Driessen + van Deijne, een jacquardweefsel met loshangende draden, werd door DIMENSE vertaald in een digitale print voor behang, die op de beurs werd tentoongesteld.
Ook was er een uitgebreide collectie stoelen aanwezig, stuk voor stuk gemaakt van verrassende materialen. De Archichair, bijvoorbeeld, is gemaakt van distels, maar zit toch verrassend lekker! Ook was IKEA’s Odger-stoel te zien, gemaakt van polypropyleen en houtsnippers. De Flax Chair van Christien Meindertsma was ook tentoongesteld, een volledig biologisch afbreekbare stoel gemaakt van vlasvezels en bioplastic.

Koffiezakken
The Unusual Chair, ontworpen door ontwerpstudio PLANQ, is gemaakt van oude juten koffiezakken en cacao- en koffiebonen. Van Corruvens constructief fineer, fineer dat is versterkt met Grip Metal, plaatmetaal met weerhaakjes, was er een tweetal stoelen te zien. Print Your City! van The New Raw en Plastic Whale zijn twee initiatieven die van afvalplastic meubilair maken, waarvan respectievelijk een openbare bank en een stoel te zien waren tijdens Material Xperience.
Naast stoelen werd ook een tafel van Jasser van Oort tentoongesteld, gemaakt van honderden, houten geometrische stukken die met de hand zijn afgewerkt.
Van ontwerpstudio Alissa + Nienke was Mirabilia, behangpapier met een 3D-effect, en Dangling Mirror, een spiegel die reageert op beweging, te zien.

Foto's: Viorica Cernica, Houdbaar, www.houdbaar.nl

Material District
Material Xperience bestond uit drie topdagen, zoals interviews met zowel exposanten als bezoekers duidelijk maken. De beurs wordt geprezen om zijn open karakter en professionele uitstraling, maar ook wordt hij verrassend, uniek en innovatief genoemd.
Vanaf volgend jaar gaat Material Xperience verder onder een nieuwe naam: Material District, en is deze multisectorale materialenbeurs groter, beter en inspirerender dan ooit!
www.materialdistrict.com

Material Xperience: van biobased tot afval
Material Xperience: van biobased tot afval
Material Xperience: van biobased tot afval
Material Xperience: van biobased tot afval