


Om wetenschappelijk bewijs te krijgen dat het nieuwe kantoor écht beter wordt voor haar medewerkers, heeft Macaw D/Science ingeschakeld zodat ze met volle overtuiging kunnen zeggen dat ze een evidence-based ontwerp hebben. D/Science heeft de missie om omgevingen optimaal aan te laten sluiten op de behoeften en wensen van de eindgebruikers en wil vooral inzicht geven in de ‘zachte factoren’.

Anicee Bauer van D/Science: "In de afgelopen decennia hebben we heel veel geleerd over hoe cruciaal de omgeving is als het gaat om geluk en gezondheid - we kunnen het gewoon niet meer negeren. Je kunt de beste bedrijfsstrategie hebben - maar als je de werkomgeving niet meeneemt in deze strategie, creëer je een nadeel voor de werknemers én voor het bedrijf. "

Naast concreet zijn over maatschappelijk verantwoord ondernemen, gelooft Macaw dat hergebruik van meubilair de binding met medewerkers versterkt. Macaw heeft oog voor dit soort zaken en denkt na voordat het oude meubilair weggegooid wordt.
Dus wanneer er in de markt kwalitatief goed meubilair beschikbaar is, moet dat worden ingezet. De gekozen producten zijn zorgvuldig ‘up-styled’ en passen perfect in het ontwerp voor Macaw.
Door de samenwerking met Furnify is circa 65 procent van het meubilair hergebruikt. Bijvoorbeeld twee grote tafels die zijn gemaakt van een oude gymzaalvloer afkomstig uit een school uit Venlo. De belijningen van de speelvelden zijn nog duidelijk zichtbaar op het blad.
Ook de boardroom tafel is eerder gebruikt. Het is een ovale tafel geworden met rustieke eiken topblad, gezaagd uit een groot blad en opnieuw gespoten met een biobased verf (verf van natuurlijke grondstoffen).

Het hele interieur is ontworpen volgens de Design Qualities van het Healing Office concept, wat betekent dat alle werktypologieën, de flow, de gekozen materialen en de vormen worden gevalideerd door de richtlijnen van omgevingspsychologie.
Ook is in het ontwerp Furnify’s second life meubilair toegepast. Naast betrokkenheid voor de MVO doelen, heeft het ook invloed op de trots van medewerkers: ‘ik werk voor een organisatie die oog heeft voor dit soort zaken’.
Het nieuwe kantoor is verdeeld over twee verdiepingen rond een centrale leegte. Dit verhoogt de gemeenschapssterkte, de interne communicatie en de natuurlijke lichtval. Het kantoor is ingericht op zowel geplande samenwerkingsmomenten als onverwachte. De werkplek is flexibel en hybride en gemakkelijk aan te passen aan de individuele werkstijlen van de medewerkers.

Natuurlijke elementen zoals groen, daglicht en aaibare materialen verhogen de energie en het welzijn van de medewerkers.
Digitale partner
Macaw is opgericht in 1994 en is een IT-dienstverlener die zich specialiseert in de technologie van Microsoft. Door de jaren heen hebben ze zich ontwikkeld tot een full service digitale partner.
Al in 2013 heeft Macaw D/DOCK gevraagd een concept te maken voor hun nieuwe kantoor. Om dit concept ten volste te benutten en aan te laten sluiten op de visie en de doelen van Macaw is besloten voor nieuwbouw in Hoofddorp.
Tekst: Martin Blokker