Ophaalservice voor koffiedroes

Bnext.nl start met het inzamelen en recyclen van koffiedroes in de Kantoor, Winkel en Diensten- (KWD) en cultuursector in Amsterdam.

Deelnemers kunnen tegen een vergoeding een abonnement afsluiten voor één of
Ophaalservice voor koffiedroes

Deelnemers kunnen tegen een vergoeding een abonnement afsluiten voor één of meerdere 10L emmers om koffiedroes in te verzamelen. Het koffiedroes wordt op regelmatige basis door Bnext.nl opgehaald om vervolgens circulair verwerkt te worden bij een samenwerkingspartner.

Uit onderzoek in de cultuursector blijkt dat koffiedroes een aanzienlijk aandeel heeft in kilogram (8%) in een gemiddelde restafvalzak*. Op korte termijn wordt de ophaalservice ook geïntroduceerd in Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.   

Het ingezamelde koffiedroes wordt bij samenwerkingspartner Meerlanden (Afvalverwerkingsbedrijf West Nederland) verwerkt tot biogas en compost. Eind 2022 start Bnext.nl een pilot met samenwerkingspartner Caffe Inc., waar het verzamelde koffiedroes gerecycled wordt voor gebruik in nieuwe producten, zoals halffabricaten voor persoonlijke verzorgingsproducten, meubilair en kleurstoffen voor de kledingindustrie. 

Direct gerelateerd aan de hoeveelheid koffiedroes zijn papieren koffiebekers. Het karton waarvan de bekers gemaakt zijn, kan echter tot zeven keer hergebruikt worden en is daarmee circulair. De koffiebekers worden samen met het koffiedroes opgehaald bij de deelnemers.   

* Onderzoek Rijkswaterstraat, 'Van afval naar grondstoffen in de cultuursector'