Strak, industrieel en duurzaam

De HVEG Fashion Group - een groep wereldwijd opererende modebedrijven – heeft een nieuw kantoor in Leusden betrokken, dat strak en industrieel is ingericht en gerenoveerd.  Het ontwerp werd gedaan door Lotte Helmig van Your TailorMate. Ze koos onder andere voor de recycle-meubels van De Vorm, gemaakt van PET-flessen.

Strak, industrieel en duurzaamStrak, industrieel en duurzaamStrak, industrieel en duurzaamStrak, industrieel en duurzaamStrak, industrieel en duurzaam

Het pand dat vroeger diende als gemeentehuis (met veel muren en kleine kamertjes) is helemaal opengebroken en biedt inmiddels plaats aan twee fraaie kantoortuinen, een multifunctioneel restaurant, een fijne koffiebar, state-of-the-art meeting rooms en drie showrooms. Lotte Helmig is zeer tevreden. ‘Het is een echt kantoor 2.0 geworden. Meer een ontmoetingsplek in een semi-huiselijke sfeer dan een klassiek kantoor.’ Zo creëerde ze een restaurant als hart van de zaak, dat zo is ingericht dat je er goed kan werken, maar ook klanten kan ontvangen (in iets minder formele setting dan de meeting-rooms). Ook de koffiebar biedt plaats voor een ontmoeting of brainstorm en wil je even iets vertrouwelijks bespreken met een collega, dan kun je terecht in het kleine, Jip en Janneke-achtige huisje midden in het pand.

Open ruimtes
Het ontwerp voorziet daarnaast in twee flinke open ruimtes met meerdere werkplekken. Lotte: ‘De opdrachtgever wilde een kantoor met reuring, waar je elkaar tegenkomt in een open sfeer, met elkaar in gesprek gaat, kortom plekken die de samenwerking en de creativiteit bevorderen.’ Daarnaast beschikt het nieuwe kantoor over twee meeting rooms met alle technologische faciliteiten denkbaar, zoals grote schermen om te zoomen of skypen.  Misschien nog wel belangrijker zijn de retail-showrooms, drie compleet verschillende werelden met telkens een andere vloer. Zo is het kindergedeelte speels ontworpen met als basis een Marmoleum Cocoa-vloer; een vloer waarin de schillen van de cacaoboon, een restproduct van de cacao-industrie, zijn geupcycled.

Klossen
Lotte: ‘Daarnaast komt een groot gedeelte van de meubels van De Vorm. Die zijn gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Omdat De Vorm Nederlands ontwerp is en ook nog eens dicht in de buurt wordt gemaakt, sparen we hiermee dubbel aan CO2-uitstoot.’ Andere duurzame ingrepen: alle traditionele verlichting is vervangen door leds met sensoren, wat heel veel energie bespaart en een leuk detail: de kleurige garenklossen die de entree sieren, zijn afgedankte klossen van eigen kledingproducenten.  Daarnaast was een goede akoestiek dus van belang. Lotte liet het plafond inspuiten met akoestische vlokken, die ook nog eens goed warmte isoleren. In de kantoorruimtes besloot ze zachte vloerbedekking toe te passen.  Het resultaat is een tevreden klant: ‘Het ontwerp, de inrichting en de gebruikte materialen hebben al onze verwachtingen overtroffen.’