PaletteCAD

Zegt meer dan duizend woorden
PaletteCAD biedt met name de interieurbouwer professionele ondersteuning bij het ontwerpen, presenteren en produceren. De softwareleverancier wil echter de complete interieurbranche en bouw- en renovatiesector gaan bedienen. “Zodat grote woonboulevards niet meer om ons heen kunnen.”

PaletteCAD werd als een startup in 1995 opgericht in het Duitse Stuttgart door Dr. Walter Zinser. Het idee was om een 3D CAD-programma te ontwikkelen specifiek voor het plannen van interieurs. Zo eenvoudig als een keukenplanner en tegelijkertijd zo krachtig als een CAD-programma, afgestemd op de behoeften van ontwerpers, ambachtslieden en speciaalzaken. Daarin slaagde men met vlag en wimpel.

Klantenbestand
In Nederland wordt PaletteCAD geleid door eigenaar Tom Smeets. Hij wordt bijgestaan door zoon Jeroen Smeets, die verantwoordelijk is voor sales en marketing. Het klantenbestand van de softwareleverancier bestaat voor 95 procent uit interieurbouwers uit Nederland en Vlaamstalig België. PaletteCAD wil echter in de toekomst een groter marktaandeel bereiken in andere specialismen. Jeroen Smeets beschouwt dit als een zeer reële doelstelling.

Naamsbekendheid
“Ik zie het voor me dat PaletteCAD over 20 jaar in de gehele interieurwereld gebruikt wordt. Dat als de consument een badkamer, meubel of keuken gaat kopen in een woonboulevard, hij automatisch een tekening krijgt aangeboden die is gemaakt in PaletteCAD. Op dat gebied is PaletteCAD in Duitsland al marktleider. Dat zie ik hier ook gebeuren. Zodat grote ketens niet meer om ons heen kunnen. We willen een grotere naamsbekendheid opbouwen in andere branches.”

Ambachtelijk
Individuele ontwerpen kunnen eenvoudig en vooral efficiënt worden gerealiseerd met PaletteCAD. Hoe sneller en preciezer ideeën in een CAD-ontwerp worden omgezet, hoe meer opdrachten men kan inplannen en uitvoeren. Daarom zijn in de PaletteCAD software al veel details en stappen ‘vooraf gepland’.
Denk aan een voorbereidde bibliotheek waarin de eigen werkwijze is ingesteld. Bij een nieuwe opdracht hoeft men alleen de buitenmaten of een indeling aan te passen. Bovendien kunnen klanten nauwkeurige plattegronden en aanzichten produceren met slechts enkele muisklikken.

Perfecte productie
Kleine afwijkingen zorgen bij de productie voor grote ergernis. PaletteCAD is ontwikkeld met het oog op een hoge nauwkeurigheid zodat produceren vanuit het ontwerp met slechts enkele drukken op de knop gerealiseerd kan worden. PaletteCAD maakt het mogelijk om vanuit een ontwerp een stuklijst samen te stellen, zodat klanten exact weten wat ze voor een opdracht moet inkopen. Ook productietekeningen kunnen uiterst precies gemaakt worden.

Korpus-configurator
Daarnaast staat PaletteCAD bekend om de krachtige en flexibele korpus-configurator. Met houttechniek 4.0 kunnen binnen enkele stappen kasten worden geconfigureerd. Na de korpus-configurator is de gebruiker slechts één muisklik verwijderd van een fotorealistische 3D tekening, een technische werktekening (op schaal) een gepersonaliseerde stuklijst en volledig ingevulde CNC-programma’s. $Houttechniek 4.0 bevat onder andere artikelen van Blum, Grass, Häfele, Hettich en Würth met de daarbij behoorde boringen / bewerkingen die PaletteCAD direct doorstuurt naar de CNC-machine. Men hoeft geen gereedschap of macro’s meer toe te wijzen, dat doet PaletteCAD namelijk al. Elke kast uit de configurator is dus direct productie klaar.

Showroom
Met PaletteCAD kunnen gebruikers hun ontwerpen delen met de rest van de wereld, vanuit een veilige omgeving. Er is een digitale Showroom ontwikkeld, waar alle presentatiemiddelen - van 3D impressies tot technische tekening - binnen 1 programmavenster bekeken kunnen worden. Met behulp van de virtual reality oplossing van PaletteCAD ontstaat een perfecte inkijk in alle details van een interieurontwerp. Men kan zelfs deuren of kasten openen of de kraan in de badkamer aanzetten.

Fixchip
Steeds meer professionals kopen CNC nesting machines. De voordelen die deze machines bieden worden echter weer tenietgedaan door de omslachtige manier van produceren. Er wordt steeds gedacht vanuit de bestaande verbinders. PaletteCAD heeft dat omgedraaid. Met de FixChip kan men efficiënt, snel en nauwkeurig produceren op een nesting machine, zonder dat sprake is van dure storingsgevoelige aggregaten. De FixChip biedt de mogelijkheid om snel, zuiver en economisch aantrekkelijk te produceren met een nesting machine.

Investeringen
Volgens Tom Smeets is de terugverdientijd van PaletteCAD met de machineaansturing korter dan een jaar. “Ik denk dat dit van weinig investeringen gezegd kan worden.” Hij somt de voordelen op van het gebruik van de FixChip op een nesting machine.
“Recent is op een nesting machine het Double Action System vergeleken met het FixChip systeem. De methode met de FixChip was buiten de materiaalbesparing van vijftien procent ook nog eens veertig procent sneller dan het DAS-systeem.
Onderdeel van de hoge productietijdbesparing is ook een speciale FixChip frees die zowel kan boren als frezen. Hierdoor gaat de nesting technologie definitief doorbreken.”

PaletteCAD.nl BV
Stationstraat 278
6361 BH Nuth

+31 (0)45 565 07 20 

[email protected]

palettecad.info

Direct contact met PaletteCAD